Yakitori
2 udka z kurczaka,1 papryka,1/2 poraMarynata: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki mirinu, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki imbiru Sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki mirinu, 1 łyżeczka cukru, szpady do nabijaniaMięso z udek oddzielić od kości, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Wymieszać w naczyniu składniki marynaty i zalać nią mięso, pozostawić na 10 min. Por oczyścić i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w krążki. Rozgrzać na patelni olej, obsmażyć pokrojone jarzyny, wyjąć je na talerz. Mięso osączyć z marynaty, wrzucić na gorącą patelnię i usmażyć, przełożyć na talerz. Wrzucić na patelnię usmażone jarzyny, wlać sos i smażyć dalej, aż cały sos zostanie wchłonięty. Na szpady nabijać na przemian mięso i jarzyny. Ułożyć wszystkie szpady na półmisku, przybrać zielenina.
Bosiney