Sos z suszonych borowikowCzas przygotow. 1 godz.30 g suszonych borowikow,200 ml smietanki kremowej,lyzka maki,sol, pieprz.1. Sos robi sie tak jak sos ze smardzow (patrz przepis), z ta roznica, ze ugotowane grzyby kroi sie na paseczki lub drobno sieka i zaprawia smietana zmaka, ale bez ekstraktu miesnego i pieprzu cayenne.
Sos ze smardzowCzas przygotow. 1 godz.40 g suszonych smardzow (kapelusze),1/2 lyzeczki ekstraktu miesnego,300 ml smietanki kremowej,1-2 lyzeczki soku cytrynowego,sol, pieprz, pieprz cayenne.1. Smardze (kapelusze) dokladnie umyc, zalac 500 ml letniej wody, odstawic na2 godz, W czasie moczenia mieszac od czasu do czasu, by z grzybow usunacpiasek. Odcedzic na sicie, wycisnac z nich wode, przecedzic je przez gaze,by usunac piasek. W odcedzonej wodzie gotowac smardze 45 min. Grzyby wyjac,a goracy wywar jeszcze raz przefiltrowac przez gaze.2. Wywar odparowac tak, by pozostaly 2 lyzki gestego sosu. Dodac ekstrakt miesny i smietanke. Dobrze wymieszac i jeden raz zagotowac. Sos doprawic sokiemcytrynowym, sola, pieprzem i pieprzem cayenne. Wlozyc ugotowane smardze ipodgrzac.
Bosiney