Karkówka w piwie
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej 2-3 łyżki oleju słodka papryka w proszku majeranek oregano pieprz ziołowy pieprz czosnkowy przyprawa gyros sól 1/2 litra jasnego piwa 2 liście laurowe
Sposób wykonania:
Karkówkę opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypać po szczypcie przypraw: słodkiej papryki w proszku, majeranku, oregano, pieprzu ziołowego, pieprzu czosnkowego, przyprawy gyros i soli. Przyprawy razem wymieszać i obtoczyć w nich karkówkę.
W rondlu rozgrzać olej, przełożyć karkówkę i zrumienić z każdej strony. Wlać piwo, dodać liście laurowe i dusić pod przykryciem przez około 70 minut. Od czasu do czasu mięso należy obracać, aby się nie przypaliło. Gdy będzie miękka zostawić ją w piwie, aż ostygnie.
Smacznego.
christo.monte