Karkówka w piwie.docx

(13 KB) Pobierz

Karkówka w piwie

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej
2-3 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
majeranek
oregano
pieprz ziołowy
pieprz czosnkowy
przyprawa gyros
sól
1/2 litra jasnego piwa
2 liście laurowe

http://imgextra.smaczny.pl/wyglad/ob/img/sym_pioro.gifSposób wykonania:

Karkówkę opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypać po szczypcie przypraw: słodkiej papryki w proszku, majeranku, oregano, pieprzu ziołowego, pieprzu czosnkowego, przyprawy gyros i soli. Przyprawy razem wymieszać i obtoczyć w nich karkówkę.

W rondlu rozgrzać olej, przełożyć karkówkę i zrumienić z każdej strony. Wlać piwo, dodać liście laurowe i dusić pod przykryciem przez około 70 minut. Od czasu do czasu mięso należy obracać, aby się nie przypaliło. Gdy będzie miękka zostawić ją w piwie, aż ostygnie.

Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin