Zapiekanka de lux mięsno-warzywna
Składniki
· 1-1,2 kg średniej wielkości obranych ziemniaków
· 2 cebule poszatkowane
· 2 pomidory (w cienkie plasterki)
· 1 cukinia (w plastry ok.0,5 cm)
· 2 marchewki starte na grubych oczkach
· szczypior
· 25 dag pieczarek (w plasterki)
· 30-35 dag mięsa mielonego wieprzowego
· 25 dag/ok.8 plastrów karku wiep. lub chudego boczku - tzw.pierade
· op.Zapiekanki ziemniaczanej Fix Knorra
· sól, pieprz
· 200 ml śmietany
· 10-15 dag sera
żółtego (starty na dużych oczkach)
· zioła prowansalskie
· kilka łyżek oleju
·
· Ziemniaki zblanszować ok.10 min. Wystudzić, pokroić w plastry (ok.0,5 cm).
· Na patelni rozgrzać 2-3 łyzki oleju, lekko zrumienić na nim pierade
· Cebulę wymieszać z mięsem mielonym, podsmażyć na pozostałym oleju, dodać szczyptę soli, pieprzu, ziół prowansalskich
· Przygotować naczynie - natłuścić dno; nakładać kolejno: połowę ziemniaków, marchewkę, plastry pierade, pieczarki, cukinię, mięso mielone, pomidory, przykryć ziemniakami. Co kilka warstw posolić i popieprzyć.
· Fix wymieszać ze śmietaną i wodą (wg przepisu
na opakowaniu); polać ziemniaki. Obficie posypać wierzch serem żółtym.
Piec ok.40 min.
christo.monte