Zapiekanka de lux mięsno-warzywna.docx

(39 KB) Pobierz

Zapiekanka de lux mięsno-warzywna

 

Składniki

·         1-1,2 kg średniej wielkości obranych ziemniaków

·         2 cebule poszatkowane

·         2 pomidory (w cienkie plasterki)

·         1 cukinia (w plastry ok.0,5 cm)

·         2 marchewki starte na grubych oczkach

·         szczypior

·         25 dag pieczarek (w plasterki)

·         30-35 dag mięsa mielonego wieprzowego

·         25 dag/ok.8 plastrów karku wiep. lub chudego boczku - tzw.pierade

·         op.Zapiekanki ziemniaczanej Fix Knorra

·         sól, pieprz

·         200 ml śmietany

·         10-15 dag sera

żółtego (starty na dużych oczkach)

·         zioła prowansalskie

·         kilka łyżek oleju

·         http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90527http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90497

·         Ziemniaki zblanszować ok.10 min. Wystudzić, pokroić w plastry (ok.0,5 cm).

·         Na patelni rozgrzać 2-3 łyzki oleju,  lekko zrumienić na nim pierade

·         Cebulę wymieszać z mięsem mielonym, podsmażyć na pozostałym oleju, dodać szczyptę soli, pieprzu, ziół prowansalskich

·         Przygotować naczynie - natłuścić dno; nakładać kolejno: połowę ziemniaków, marchewkę, plastry pierade, pieczarki, cukinię, mięso mielone, pomidory, przykryć ziemniakami. Co kilka warstw posolić i popieprzyć.

·         Fix wymieszać ze śmietaną i wodą (wg przepisu

na opakowaniu); polać ziemniaki. Obficie posypać wierzch serem żółtym.

Piec ok.40 min.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin