Zapiekanka makaronowa z warzywami
Składniki
1/2 paczki makaronu (tu: rurki)1/4 kalafioru1/4 brokułukilka fasolek szparagowychkawałek poratrochę szczypiorku1 papryka konserwowa1 podwójny flet z kurczaka (lub inne mięso; tu: 2 małe udka)5-8 pieczarek1 cebula1 łyżeczka margaryny lub oleju1 szkl żółtego sera1 szkl śmietany (najlepiej 12%)1 op. przyprawy do sałatek: koperkowo-ziołowa(kilka żąbków czosnku)sólpieprzulubine zioła (tu świeże: oregano, bazylia, majeranek)przyprawa do grilla
Ugotować oddzielnie makaron, kalafior, brokuł, fasolkę szparagowąNa odrobinie tłuszczu podsmażyć kawałki mięsa (lub użyć gotowanego), posiekaną cebulkę i pokrojone pieczarkiPosiekać por i sparzyć go na sitku wrzątkiemPokroić szczypiorek, pokroić paprykęSer żółty zetrzeć najlepiej na najmniejszych oczkach, wymieszac z przyprawą koperkowo-ziołową, ja dodałam jeszcze kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, sól i pieprzDo naczynia żaroodpornego ułozyć kolejno: makaron, sos serowy, warzywa, mięso z pieczarkami i cebulką, sos, makaron, reszta warzyw i mięsa, sos, reszta makaronu, sos, przyprawa do grilla i posiekane zioła. Zapiekać w piekarniku (moja propozycja to ok.20 min. w 200oC
w piekarniku z termoobiegiem).
christo.monte