Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą i pieczarkami
Składniki:
1 kg ziemniaków50 dag mortadeli40 dag pieczarek20 dag cebuli3 łyżki olejuSos śmietankowy z czosnkiem:1 1/2 szklanki śmietany 18%5-6 ząbków czosnkusólpieprzcukiermajeranekDodatkowo:przyprawa do ziemniakówpikantny ketchup
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach na półtwardo. Następnie obrać i pokroić w plasterki. Mortadelę pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki i razem z pieczarkami zrumienić na rozgrzanym oleju.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim połowę ziemniaków, połowę mortadeli i połowę pieczarek z cebulą (wraz z olejem), potem wyłożyć pozostałe ziemniaki, mortadelę i pieczarki z cebulą.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać czosnek, sól, pieprz, cukier i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałym sosem polać zapiekankę. Wierzch zapiekanki posypać przyprawą do ziemniaków.
Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Zapiekankę podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego ketchupu.
Smacznego.
christo.monte