Pyszna karkówka
4 porcje karkówki
3 łyżki przyprawy do karkówki ( może być jakakolwiek do mięs z ziołami) , sól
2 łyzki powideł z żurawin ( może być aronia)
1 łyżeczka musztardy
2 łyzki oleju
Do większej ilości miesa zwiększyć proporcjonalnie marynatę.
Karkówke lekko rozbic troszeczke posolic, wszystkie składniki marynaty wymieszac
Układac w naczyniu karkówke i z każdej strony smarowac marynatą
( nie żałować).
Tak przygotowana karkówke wstawic do lodówki na kilka godzin
Ułożyć na blaszce kawałki miesa i piec ok. 30-40 min w temp. 160-180 oC , pod przykryciem ( wystarczy przykryc folią aluminiową).
Karkówke podawac z opiekanymi ziemniakami i sałatka wedle uznania, ja podaje z sałata, pomidorami oliwkami z sosem winegret.
Naprawde jest pyszna!!!!!!
Fionka i Szeptunia robiły i smakowało Im J
christo.monte