Suflet eleonora.doc

(22 KB) Pobierz
Suflet eleonora

Suflet eleonora
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 55 min.
200 g przebranych i umytych lisci szpinaku,
2 duze obrane i wypestkowane pomidory,
60 g szynki pokrojonej w cienkie paski,
75 g masla,
50 g maki,
40 g makaronu,
180 g ementalera,
600 ml mleka,
150 ml gestej smietany,
5 zoltek,
12 bialek ubitych w sztywna piane,
szczypta galki muszkatolowej,
sol, pieprz,
maslo do smarowania foremek.

1. Szpinak gotowac 15 min. w duzej ilosci osolonego wrzatku. Wyjac, przelac
zimna woda, odcedzic i delikatnie odcisnac. Pomidory pokroic w niewielkie
kawalki, po czym przesmazac 5 min na 1 lyzce rozgrzanego masla. Zdjac z patelni i trzymac w cieple. Makaron ugotowac "al dente" w duzej ilosci osolonej wody. Odcedzic, przelac zimna woda i odstawic.
2. Smietane podgrzac na wolnym ogniu, dodac makaron, szpinak i szynke. Zagotowac i odstawic w cieple miejsce. Odkroic 6 bardzo cienkich plasterkow sera
do przykrycia sufletow. Reszte sera utrzec.
3. Z maki i reszty masla sporzadzic biala zasmazke. Zdjac z ognia, ostudzic, po
czym, caly czas ubijajac, dodawac wrzace mleko. Zagotowac, po czym zdjac z
ognia. Wbic 5 zoltek ciagle ubijajac. Tak przygotowana mase sufletowa doprawic galka muszkatolowa, sola i pieprzem, polaczyc z 1/3 piany z bialek, wymieszac, dodac reszte piany i delikatnie wymieszac.
4. Nasmarowane maslem i obsypane 2 lyzkami tartego sera foremki sufletowe napelnic ta masa do 1/3 wysokosci. Posypac reszta tartego sera. Na wierzchu
ulozyc farsz z makaronu, szpinaku i szynki oraz przesmazone pomidory. Zalac
reszta masy sufletowej i przykryc plasterkami sera. Wlozyc do plaskiego naczynia z niewielka iloscia wody, nastepnie, wraz z nim, do piekarnika nagrzanego do temp. 200żC. Piec 12 min, po czym podawac natychmiast.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 24.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin