Beszanel ( Biały sos).pdf
(
51 KB
)
Pobierz
26067451 UNPDF
Beszamel (biały sos)
Składniki
2 łyżki masła lub margaryny, 2 płaskie łyżki mąki, szklanka
mleka, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Masło włożyć do szklanej żaroodpornej miski (0,5 l) i mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ
MOCY przez 30-45 sekund lub do stopienia masła. Mąkę, sól i pieprz starannie połączyć
z masłem, dodać mleko, mikrofalować 3-4 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY lub do
zagotowania i zgęstnienia, mieszając co minutę.
Proporcje na szklankę sosu.
Warianty:
Sos serowy
Przyrządzić beszamel jak wyżej, dodać szklankę startego ostrego żółtego sera i szczyptę
zmielonej gorczycy lub startej gałki muszkatołowej.
Sos Velouté
Przyrządzić beszamel jak wyżej, zastępując mleko esencjonalnym rosołem z kury i
zmniejszając ilość soli.
Plik z chomika:
fantazja842
Inne pliki z tego folderu:
Beszanel ( Biały sos).pdf
(51 KB)
Budyń mocca.pdf
(43 KB)
Buraczki ze śmietaną.pdf
(44 KB)
Ciasteczka pomarańczowe.pdf
(70 KB)
Cielęcina Burgund.pdf
(61 KB)
Inne foldery tego chomika:
▣ Rączka gotuje
_Kulinaria
۞ Kuchnia Turecka
Bitchin Kitchen Lektor PL
CIASTA BEZ PIECZENIA ═══════════════
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin