mięsko.pdf

(282 KB) Pobierz
683915277 UNPDF
Sznycle z krakersami i zieleniną
Składniki:
- około 15 krakersów
- 1/4 szklanki mleka lub wody
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko (roztrzepane)
- 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
5 krakersów namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć.
Wyrobić z mięsem oraz połową roztrzepanego jajka wymieszanego z łyżką mleka, serem, natką,
tymiankiem, solą i pieprzem.
Resztę krakersów zmielić lub rozkruszyć wałkiem do ciasta.
Z masy mięsnej uformować owalne kotleciki. Zwilżyć je w pozostałym jajku, a następnie obtaczać w
pokruszonych krakersach.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
683915277.001.png
Ziołowo-czosnkowe pałki z kurczaka
Składniki:
- 8-10 pałek z kurczaka ( u mnie 4 udka podzielone na dwie części )
- 1 cebula
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Mięso oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić w woreczku do pieczenia. Dodać
posiekaną cebulę, czosnek, oraz roztarte z oliwą przyprawy. Wszystko wymieszać tak, żeby mięso
było dobrze obtoczone w przyprawach. Worek zakręcić i włożyć do lodówki na 2 godziny, żeby mięso
się zamarynowało (ja nie miałam tyle czasu i mięso chłodziło się tylko godzinę).
Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki, woreczek zamknąć klipsem tak, żeby zostało w nim
powietrze. Ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 1
godzinę, a potem odciąć górę woreczka, rozchylić go i piec jeszcze 30 minut, żeby mięso się
zarumieniło.
683915277.002.png
Kurze udka w panierce z płatków kukurydzianych
Składniki (na 6 sztuk):
- 6 pałek z kurczaka
na marynatę:
- szklanka maślanki
- 4 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego
na panierkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól do smaku
- szklanka bułki tartej
- szklanka płatków kukurydzianych
Mięso umyć i osuszyć.
683915277.003.png
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać maślankę, olej, czosnek, pieprz,
paprykę, sól i syrop klonowy. Do marynaty włożyć kawałki kurczaka tak, aby cały był nią przykryty.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko i taką ilość wody, by uzyskać ciasto nieco
bardziej gęste niż na naleśniki. Dodać paprykę w proszku, pieprz kajeński i sól. Odstawić ciasto na 30
minut.
Płatki kukurydziane włożyć do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem. Zmieszać je z bułką tartą.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia.
Kurczaka wyjąć z marynaty, osączyć, zanurzyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce
tartej z płatkami. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kebab
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa do kebaba
- około 5-6 łyżek oleju
Dodatki:
- około ćwierć małej główki młodej kapusty
- 1 ogórek świeży
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 czerwonej cebulki
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- dymka ze szczypiorkiem
- ostry sos chilli
- 1/2 kubka śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku (można więcej, zależy od upodobań )
- chlebki pita lub nan
Przepis:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie do kebaba wymieszanej z olejem.
Odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie oczyścić wszystkie warzywa i dokładnie je umyć, po
czym posiekać drobno kapustę, paprykę pokroić w kostkę, cebule w piórka, pomidorki koktajlowe
przekroić na pól, a ogórka w półplasterki nie obierając go ze skórki. Dymkę posiekać wraz ze
szczypiorkiem. Śmietanę wymieszać z majonezem dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek,
dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 min. Wszystkie warzywa pokrojone przełożyć do miski i
wymieszać. Zamarynowane piersi z kurczaka obsmażyć na złoty kolor. Kiedy mięso jest już gotowe
podgrzać pite lub nan (ja robię to w kuchence mikrofalowej). Przełożyć pite na talerz i po kolei
wyłożyć niewielką ilość warzyw, na to mięso, polać sosem chilli i sosem czosnkowym, następnie
znowu warzywa, troszkę mięsa i sosy. Jak kto woli złożyć chlebek na pól lub po prostu zostawić
kebab otwarty.
KFC kurczak
Składniki:
- 1 cały kurczak
- 1 jajko roztrzepane z 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki glutaminianu sodu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Zaczynamy: kurczaka obdzieramy ze skóry (jeżeli ktoś lubi skórę
to nie) dzielimy na kawałki, udka, podudzia, skrzydła, piersi na pół, grzbiet na pół, zostawiając mięso
na kostkach. Następnie robimy marynatę. W misce mieszamy pieprz, sól, glutaminian, czosnek, chili.
wkładamy kawałki kurczaka i odrobinę wody 3 łyżki, tak aby ułatwić sobie pokrycie kurczaka
marynatą. odstawiamy marynatę z kurczakiem na 2-3 godziny. W drugiej misce mieszamy mąkę ze
szczyptą chili, szczyptą czosnku, szczyptą pieprzu i proszkiem do pieczenia. W głębokim garnku
rozgrzewamy olej, gdy jest gorący zaczynamy smażyć kurczaka z marynaty maczamy w jajku z
mlekiem, następnie obtaczamy mocno i dokładnie w mieszance mąki i przypraw, otrzepujemy lekko i
ponownie jajko oraz ponownie mąka. Wkładamy ostrożnie do gorącego oleju i smażymy na mocno
złoty kolor. wyjmujemy usmażone kawałki kurczaka na papierowy ręcznik aby odsączyć go z
nadmiaru tłuszczu i podajemy gorące z ketchupem, sosem czosnkowym, tzatziki w/g uznania
Zgłoś jeśli naruszono regulamin