roznosci.pdf

(480 KB) Pobierz
683915278 UNPDF
Purée z ziemniaków i groszku
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 2 łyżki puree z zielonego groszku (ugotowany groszek przetarty przez sito z dodatkiem mleka)
- 10 g miękkiego masła
- 2 łyżki śmietany 30%
- sól i biały pieprz
ziemniaki obrać, każdy pokroić na 3-4 kawałki. Wodę na ziemniaki postawić na gazie, kiedy zacznie
parować, ale jeszcze się nie zagotuje (powinna mieć temp. 60 st.C) garnek zdjąć z gazu i wrzucić
ziemniaki (spowoduje to, że skrobia która wydzieliła się w czasie obierania ziemniaków utworzy
wokół nich "skorupkę", przez co po ugotowaniu będą chrupkie - cytuję Grzegorza Kazubskiego)
Odstawić na około 10-15 minut. Następnie posolić, ugotować, odcedzić i ostudzić. Przetrzeć przez
sitko do rondelka (najpierw można przecisnąć przez praskę, żeby purée było bardziej puszyste).
Postawić na gazie, dodać masło i śmietankę, podgrzewać mieszając tylko do połączenia składników,
dodać purée z groszku, doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać.
Nadziewana bułka
Składniki:
- 1 bułka weka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka ryb w oleju (u mnie makrela)
- 1 cebula
- 100 g masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- sól i pieprz
Z weki odciąć piętki z obu stron i ostrożnie, by nie uszkodzić skórki, wydrążyć miąższ i przełożyć go
do miski. Pokruszyć.
Cebulę posiekać w drobną kostkę i na rozgrzanym maśle podsmażyć ją na złoty kolor.
Rybę z puszki razem z olejem rozgnieść widelcem. Jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i
wymieszać z rybą, usmażoną cebulą oraz zieleniną. Dodać okruszki bułki i starannie wymieszać
wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną masą napełnić wydrążoną bułkę lekko ugniatając tak, żeby zużyć cały farsz. Bułkę
owinąć dość ciasno lnianą ściereczką (ja dodatkowo włożyłam ją do woreczka foliowego) i włożyć na
kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem bułkę pokroić w plastry o grubości 2-3 centymetrów.
683915278.003.png
 
Kaszanka odsmażana
Składniki (dla 2 osób)
- 3-4 kawałki kaszanki
- 1 długi kawałek cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, tak samo postąpić z kiełbasą. Na rozgrzanej margarynie zeszklić
najpierw cebulę, potem dodać kiełbasę i usmażyć.
Dodać obraną z błony i pokrojoną w grube plastry kaszankę i smażyć mieszając aż kaszanka się
rozpadnie a powstały płyn wyparuje. Ewentualnie można doprawić pieprzem.
Podawać gorącą, z chlebem.
683915278.004.png
 
Parówkowe serca
Składniki (dla 2 osób):
- 4 długie parówki
- 4 jajka
- sól i biały pieprz
- olej do smażenia
Parówki obrać z osłonek, każdą przekroić wzdłuż na pół zostawiając z jednej strony nie
przeciętą końcówkę. Parówki wywinąć tak, żeby otrzymać kształt serduszka, końce spiąć
wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć parówkowe serca, do każdego ostrożnie wbić po jednym jajku
uważając żeby żółtko się nie rozpłynęło, posypać solą i pieprzem. Smażyć pod przykryciem aż
jajko się zetnie, następnie łopatką przewrócić serca na drugą stronę i dosmażyć.
Podawać od razu, na gorąco.
683915278.001.png
 
Sznycle z jajka
Składniki (na 4 porcje)
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 czerstwe kajzerki
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego selera
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- jajko
- sól, pieprz, papryka słodka
- bułka tarta
Kajzerki namoczyć w odzie i odcisnąć. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Seler i posiekaną
cebulę udusić na maśle. Jajka zetrzeć na dużych oczkach.
W misce wymieszać jajka, odciśnięte bułki, uduszony seler i cebulę. Dodać roztrzepane jajko i
posiekaną natkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszać dokładnie na jednolitą
masę.
Uformować 8 niedużych, płaskich sznycli. Każdy dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć sznycle z obu stron na złoty kolor.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatą.
683915278.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin