Dieta cukrzyka nie wyklucza spożywania cukrów, jednak osoby chore na cukrzycę nie mogą ich spożywać w takich ilościach, jak ludzie zdrowi. Najlepszym wyjściem jest zastąpienie cukru jego substytutami. Oto jak można przygotować bezcukrowe ciasteczka cynamonowe:
· rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza;
· ubij dwa jajka z dwiema łyżkami wody;
· dodaj 1/8 łyżeczki słodziku, 1/4 filiżanki sosu jabłkowego, jedną łyżeczkę cynamonu i miksuj przez minutę;
· przesyp przez sitko 1,5 filiżanki mąki, pół łyżeczki sody i 1/4 łyżeczki soli. Połowę tej mieszanki dodaj do ubitych jajek, zmieszaj, a następnie dodaj resztę;
· wyłóż brytfannę papierem, za pomocą łyżeczki nakładaj ciasto, a następnie posypuj je cynamonem;
· piecz w temperaturze 150 stopni przez 10-12 minut.
Specjalna dieta w cukrzycy zwykle nie pozwala delektować się deserami. W restauracjach można spotkać szarlotkę dla cukrzyków, ale przecież czasami ma się ochotę na coś nowego. Należy urozmaicić potrawy dla cukrzyków. Przepisy, takie jak ten powinny znaleźć się w zeszycie cukrzyka. Oto jak zrobić ciasto truskawkowe:
· kup spód do ciasta w foremce, świeże truskawki, bezcukrową żelatynę oraz bezcukrową bitą śmietanę;
· za pomocą widelca zrób dziurki w spodzie ciasta, a następnie upiecz je zgodnie z instrukcją;
· umyj i pokrój truskawki;
· zmieszaj żelatynę i truskawki z 5 opakowaniami słodzika;
· po wystygnięciu ciasta, wylej na nie przygotowaną mieszankę;
· do bezcukrowej bitej śmietany dodaj 3 opakowania słodzika, a następnie wyłóż ją na ciasto.
zwykla-polka