Przepisy kulinarne dla cukrzyków.doc

(25 KB) Pobierz
Przepisy kulinarne dla cukrzyków – cynamonowe ciasteczka

Przepisy kulinarne dla cukrzyków – cynamonowe ciasteczka

Dieta cukrzyka nie wyklucza spożywania cukrów, jednak osoby chore na cukrzycę nie mogą ich spożywać w takich ilościach, jak ludzie zdrowi. Najlepszym wyjściem jest zastąpienie cukru jego substytutami. Oto jak można przygotować bezcukrowe ciasteczka cynamonowe:

·                      rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza;

·                      ubij dwa jajka z dwiema łyżkami wody;

·                      dodaj 1/8 łyżeczki słodziku, 1/4 filiżanki sosu jabłkowego, jedną łyżeczkę cynamonu i miksuj przez minutę;

·                      przesyp przez sitko 1,5 filiżanki mąki, pół łyżeczki sody i 1/4 łyżeczki soli. Połowę tej mieszanki dodaj do ubitych jajek, zmieszaj, a następnie dodaj resztę;

·                      wyłóż brytfannę papierem, za pomocą łyżeczki nakładaj ciasto, a następnie posypuj je cynamonem;

·                      piecz w temperaturze 150 stopni przez 10-12 minut.

Kuchnia dla cukrzyków – ciasto truskawkowe

Specjalna dieta w cukrzycy zwykle nie pozwala delektować się deserami. W restauracjach można spotkać szarlotkę dla cukrzyków, ale przecież czasami ma się ochotę na coś nowego. Należy urozmaicić potrawy dla cukrzyków. Przepisy, takie jak ten powinny znaleźć się w zeszycie cukrzyka. Oto jak zrobić ciasto truskawkowe:

·                      kup spód do ciasta w foremce, świeże truskawki, bezcukrową żelatynę oraz bezcukrową bitą śmietanę;

·                      za pomocą widelca zrób dziurki w spodzie ciasta, a następnie upiecz je zgodnie z instrukcją;

·                      umyj i pokrój truskawki;

·                      zmieszaj żelatynę i truskawki z 5 opakowaniami słodzika;

·                      po wystygnięciu ciasta, wylej na nie przygotowaną mieszankę;

·                      do bezcukrowej bitej śmietany dodaj 3 opakowania słodzika, a następnie wyłóż ją na ciasto.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin