Ciemne kluski
Składniki:
1 ½ kg ziemniaków 1 jajko 30 dag mąki ziemniaczanej sól
Sposób wykonania:
½ kg ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Przełożyć je na sitko, aby odciekła woda. Następnie wodę zlać, jeżeli na spodzie zostanie krochmal to należy go dodać do startych ziemniaków. Pozostałe ziemniaki obrać i ugotować. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Gdy będą letnie dodać do nich starte ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyrobić dokładnie ręką. Następnie zrobić wałek o średnicy około 2 cm i kroić go na plastry o grubości 1 ½ cm. Z każdego plastra ciasta zrolować kluskę.
Gotowe kluski wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną pogotować jeszcze chwilkę i wyjmować.
Ciemne kluski podawać z sosem i różnego rodzaju mięsem i dodatkami.
Z podanych składników wyjdzie około 90 klusek.
Smacznego.
amorek261