Tarninówka
Składniki:
50 dag przemrożonych owoców tarniny
25 dag suszonych (nie wędzonych) śliwek bez pestek
10 dag rodzynek
5 szklanek spirytusu 70-procentowego
8 goździków
1 łyżka suszonego kwiatu głogu
3,5 l wódki 40-procentowej
6-7 łyżek miodu
Owoce tarniny umyć, osączyć i ponakłuwać. Śliwki i rodzynki umyć, osuszyć, śliwki drobno pokroić. Wszystkie owoce oraz goździki i głóg wsypać do słoja pojemności 5 l i zalać spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie (co 4-5 dni mocno wstrząsnąć słojem). Następnie zlać nalew znad owoców, owoce wycisnąć przez gęste płótno i płyn połączyć z nalewem. Wymieszać i przefiltrować. 4 szklanki nalewu połączyć z wódką. Jeśli nalewu jest więcej, zlać go do butelki, zakorkować i odstawić. Miód wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagotować, zszumować, ostudzić i połączyć z nalewką. Bardzo dokładnie wymieszać, wstrząsając butelką, następnie szczelnie zamknąć i odstawić na 6 miesięcy.
JA-JESTEM