str 014 - 015.docx

(95 KB) Pobierz



6) musat do ostrzenia noży. Od ostrości noży w dużym stopniu, zależy sprawność pracy, ładny kształt kawałków oraz mała ilość ścinków i okrawków mięsa. Noże podczas pracy należy ostrzyć bardzo często (rys, 6, 7, 8),

7)     tasak do przerąbywania kości i siekania mięsa (rys. 9),

8)     drewniany wieszak do rozpięcia tuszy (rys. 10),

9)     piłka do przecinania kości (rys. 11).


Do wyrobu wędlin potrzeba nieco więcej sprzętu, ale większość jego znajduje się najczęściej w domu i dokupić trzeba niewiele. Od biedy można by się bez niektórych narzędzi obyć, mimo że posiadanie ich znacznie ułatwia pracę.

Przed przystąpieniem do wyrobu wędlin należy przygotować: 1)  noże do krajania mięsa i wędlin, (rys. 12),

2)      maszynkę do mielenia mięsa, możliwie dużą, wraz z noża­mi o różnych ostrzach i siatkami o różnej wielkości otwo­rów (rys. 13),

3)      nasadkę na maszynkę do mięsa lub specjalną szprycę z wy­miennymi końcówkami służącą do napełniania farszem jelit (rys. 14, 15),

4)      igłę do szpikowania słoniną,

5)      deski lub stolnice z twardego drewna do mięsa,

6)      garnki aluminiowe, kamienne i gliniane polewane, o róż­nych pojemnościach (garnki emaliowane nie mogą mieć uszkodzonej tzn. odpryśniętej emalii),


 


14


15

Zgłoś jeśli naruszono regulamin