Zestaw 7
1.Produkty zawierające WKT: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone
SFA: masło, tłuszcz mleczny, smalec, słonina
MUFA: oliwa z oliwek, olej rzepakowy
PUFA: olej słonecznik, sojowy, kukurydziany, margaryny, łosoś, dorsz, makrela
2.Cel i zakres badań przesiewowych u ucznia
Test przesiewowy (skriningow) to wstępna identyfikacja nierozpoznanych dotychczas chorób, zaburzeń lub wad przez zastosowanie testów i innych szybkich metod badania. Wyodrębniają z populacji osoby prawdopodobnie chore.
-Rozwój somatyczny: 2, 4, 6 r.ż.; III, V, VIII klasa szkoły podstawowej i ostatnia klasy szkoła ponadpodstawowej
-Wzrok: 2, 4, 6 r.ż.; ostrość: 4, 6 r.ż.; I, III, VI, VIII klasa szkoły podstawowej; II i ostatnia klasa szkoły ponadpodstawowej; barwy: III klasa
-Słuch: 4, 6 r.ż.; kl. VIII
-Test tuberkulinowy: 12, 18 r.ż.
-Rtg klp: 18 r.ż.
-Układ ruchu: 4, 6 r.ż.; szkoły podstawowej
-Ciśnienie tętnicze: VIII klasa i ostatnia klasa szkoły ponadpodstawowej
3.Zanieczyszczenie wody pitnej
Przemysłowe
-wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (benzo/a/piren)
-haloformy
-metale ciężkie
-fenole
-rozpuszczalniki
-kwasy
-zasady
-aldehydy
-ketony
-monomery żywic syntetycznych i tworzyw sztucznych
-kwas siarkowy
-produkty niepełnego spalania paliw
-siarkowodór
-dwutlenek siarki
-związki azotowe
-pierwiastki radioaktywne
-pestycydy
-detergenty
-aminy
-włókna azbestu
Ścieki komunalne
-bakterie, wirusy i pasożyty
Korozja sieci wodociągowej
Bakterie zawarte w glebie
4.Dezynfekcja wody Cl: wady i zalety
WADY:
-chlor zmienia smak i zapach wody
-pod wpływem Cl powstają substancje kancerogenne (trojhalometany, chloraminy, chlorofenole)
-tworzy się amoniak działający drażniąco na bł. śluzowe
-chlor jest substancją niebezpieczną i należy bardzo ostrożnie go przechowywać
ZALETY:
-bardzo silnie działa bakteriobójczo
-najtańsza metoda dezynfekcji
5.Badania biochemiczne w niedoborze Fe
-stężenie żelaza w surowicy
-stężenie ferrytyny w surowicy
-zdolność wiązania żelaza w surowicy przez transferynę
-dodatkowo: Hb, MCHC, MCV, rozmaz (anizopoikilocytoza), relikulocyty
6.Ochrona pracowników przed zatruciami
1.zasada najwyższych dopuszczalnych stężeń w materiale biologicznym i najwyższego dopuszczalnego stężenia chwilowego
2.profilaktyka techniczna:
-izolacja i hemetyzacja procesów
-maski przeciwpyłowe, osłony zabezpieczające wzrok
-automatyzacja procesów technologicznych
-wentylacja pomieszczeń
-sprzęt ochrony osobistej
3.profilaktyka medyczna
-niedopuszczenie do pracy osób z przeciwwskazaniami do pracy w określonych warunkach (badania profilaktyczne wstępne, okresowe, kontrolne);lekarz powinien posiadać podstawową wiedzę na temat procesów technologicznych
-biochemiczne testy ekspozycji-określają poziom trucizny we krwi i w moczu
-badania wstępne i okresowe
7.Zapobieganie zmęczeniu w pracy
'Właściwy dobór ludzi na poszczególne stanowiska (odpowiednia sprawność fizyczna i psychiczna)
Przystosowanie przebiegu pracy i jej(...)
Prawidłowe żywienie decyduje o przeżyciu i rozwoju człowieka, zapobiega chorobom, niedoborom i zapewnia dobry stan zdrowia. Żywienie dietetyczne ma na celu:
•zmianę masy ciała
•wyrównanie niedoborów żywieniowych powstałych w wyniku choroby
•oszczędzanie chorego narządu
bombelspec