Zestaw 7.doc

(26 KB) Pobierz
Zestaw 7

Zestaw 7

 

1.Produkty zawierające WKT: nasycone, jednonienasycone, wielonienasycone

SFA: masło, tłuszcz mleczny, smalec, słonina

MUFA: oliwa z oliwek, olej rzepakowy  

PUFA: olej słonecznik, sojowy, kukurydziany, margaryny, łosoś, dorsz, makrela

 

2.Cel i zakres badań przesiewowych u ucznia

Test przesiewowy (skriningow) to wstępna identyfikacja nierozpoznanych dotychczas chorób, zaburzeń lub wad przez zastosowanie testów i innych szybkich metod badania. Wyodrębniają z populacji osoby prawdopodobnie chore.

-Rozwój somatyczny: 2, 4, 6 r.ż.; III, V, VIII klasa szkoły podstawowej i ostatnia klasy szkoła ponadpodstawowej

-Wzrok: 2, 4, 6 r.ż.; ostrość: 4, 6 r.ż.; I, III, VI, VIII klasa szkoły podstawowej; II i ostatnia klasa szkoły ponadpodstawowej; barwy: III klasa

-Słuch: 4, 6 r.ż.; kl. VIII

-Test tuberkulinowy: 12, 18 r.ż.

-Rtg klp: 18 r.ż.

-Układ ruchu: 4, 6 r.ż.; szkoły podstawowej

-Ciśnienie tętnicze: VIII klasa i ostatnia klasa szkoły ponadpodstawowej

 

3.Zanieczyszczenie wody pitnej

Przemysłowe

-wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (benzo/a/piren)

-haloformy

-metale ciężkie

-fenole

-rozpuszczalniki

-kwasy

-zasady

-aldehydy

-ketony

-monomery żywic syntetycznych i tworzyw sztucznych

-kwas siarkowy

-produkty niepełnego spalania paliw

-siarkowodór

-dwutlenek siarki

-związki azotowe

-pierwiastki radioaktywne

-pestycydy

-detergenty

-aminy

-włókna azbestu

Ścieki komunalne

-bakterie, wirusy i pasożyty

Korozja sieci wodociągowej

Bakterie zawarte w glebie

 

4.Dezynfekcja wody Cl: wady i zalety

WADY:

-chlor zmienia smak i zapach wody

-pod wpływem Cl powstają substancje kancerogenne (trojhalometany, chloraminy, chlorofenole)

-tworzy się amoniak działający drażniąco na bł. śluzowe

-chlor jest substancją niebezpieczną i należy bardzo ostrożnie go przechowywać

ZALETY:

-bardzo silnie działa bakteriobójczo

-najtańsza metoda dezynfekcji

 

5.Badania biochemiczne w niedoborze Fe

-stężenie żelaza w surowicy

-stężenie ferrytyny w surowicy

-zdolność wiązania żelaza w surowicy przez transferynę

-dodatkowo: Hb, MCHC, MCV, rozmaz (anizopoikilocytoza), relikulocyty

 

6.Ochrona pracowników przed zatruciami

1.zasada najwyższych dopuszczalnych stężeń w materiale biologicznym i najwyższego dopuszczalnego stężenia chwilowego

2.profilaktyka techniczna:

-izolacja i hemetyzacja procesów

-maski przeciwpyłowe, osłony zabezpieczające wzrok

-automatyzacja procesów technologicznych

-wentylacja pomieszczeń

-sprzęt ochrony osobistej

3.profilaktyka medyczna

-niedopuszczenie do pracy osób z przeciwwskazaniami do pracy w określonych warunkach (badania profilaktyczne wstępne, okresowe, kontrolne);lekarz powinien posiadać podstawową wiedzę na temat procesów technologicznych

-biochemiczne testy ekspozycji-określają poziom trucizny we krwi i w moczu

-badania wstępne i okresowe

 

7.Zapobieganie zmęczeniu w pracy

'Właściwy dobór ludzi na poszczególne stanowiska (odpowiednia sprawność fizyczna i psychiczna)

Przystosowanie przebiegu pracy i jej(...)

 

Prawidłowe żywienie decyduje o przeżyciu i rozwoju człowieka, zapobiega chorobom, niedoborom i zapewnia dobry stan zdrowia. Żywienie dietetyczne ma na celu:

•zmianę masy ciała

•wyrównanie niedoborów żywieniowych powstałych w wyniku choroby

•oszczędzanie chorego narządu

Zgłoś jeśli naruszono regulamin