BABKA MARMURKOWA Z KAW1.doc

(320 KB) Pobierz
BABKA MARMURKOWA Z KAWĄ



BABKA MARMURKOWA Z KAWĄ

Składniki:
25 dag masła


5 jajek1 szklanka mąki pszennej


1 szklanka mąki ziemniaczanej

 


3/4 szklanki cukru


1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


aromat do ciast  cytrynowy lub pomarańczowy

 

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

onanie:

Jajka zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać stopniowo zmiksowane jaja, cały czas miksując. Masa może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat cytrynowy , zmiksować. Do drugiej dodać kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i zmiksować.

Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Może być forma z kominkiem.

Najpierw wylać jasną część ciasta, a na nią ciemną. Całość delikatnie , krótko wymieszać, aby powstał efekt marmurku (mieszać zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin