czas na grilla. Przepisy.pdf

(336 KB) Pobierz
96746632 UNPDF
Ministekizsalsąpomidorową
Mini-steki z salsą pomidorową /Smacznego
Z grillowanymi kromeczkami.
Składniki dla 4 osób:
- 600 g filetów z kurczaka,
- 1 czerwona papryczka chili,
- 2 łyŜki oleju,
- 1 szczypta papryki ostrej ,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 pomidorów,
- 1 łyŜka keczupu,
- sól,
- czarny pieprz,
- 1/2 wiązki bazylii,
- 4 kromki czarnego chleba
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duŜe kawałki, włoŜyć do miski. Chili umyć, wyciąć gniazda nasienne i drobno
posiekać, a następnie wymieszać z olejem i papryką ostrą. Marynatę zmieszać z mięsem. Czosnek obrać
i pokroić w drobną kostkę. 2 umyte pomidory przekroić na pół i odłoŜyć na bok. Jednego pomidora grubo zetrzeć,
pozostałe pomidory pokroić w drobną kostkę. Pomidory, czosnek i ketchup wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bazylię umyć, osuszyć i pociąć w drobne paski. Wymieszać z salsą. Mięso przyprawić solą i pieprzem. Razem
z przepołowionymi pomidorami opiekać na rozgrzanym grillu obracając przez 6-8 minut. Chleb takŜe zrumienić na
rozgrzanym grillu. Filet z kurczaka podawać połówkami pomidorów, salsą i chlebem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal
AmerykańskieBarbecue
Amerykańskie Barbecue /Smacznego
Na przyj ę cie w ogrodzie.
Składniki dla 4 osób:
- 2 kolby kukurydzy (po ok. 200 g),
- sól,
- 4 ziemniaki (po ok. 125 g),
96746632.009.png 96746632.010.png 96746632.011.png
- 8 Ŝeberek (po ok. 50 g),
- 1 łyŜki miodu,
- 2 łyŜki keczupu,
- pieprz,
- 8 kotletów jagnięcych (po ok. 75 g ),
- 8-10 czerwonych pomidorów koktajlowych,
- ew. kolorowy pieprz, posiekana pietruszka, gruba sól i masło ziołowe do smarowania
Przygotowanie: Kolby kukurydzy umyć i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na około 20 minut. Wyjąć, osączyć,
pociąć na około 3 kawałki. Na grillu obsmaŜać przez 8-10 minut. Ziemniaki umyć podgotować w osolonej wodzie
przez około. 10 minut. Na grillu opiekać dalsze 10-12. śeberka opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Na grillu
opiekać z obu stron przez 5-6 minut. W tym czasie miód wymieszać z keczupem i przyprawić solą i pieprzem. Na
dwie 2 minuty przed końcem grillowania posmarować Ŝeberka z obu stron miodowo-keczupową marynatą. Kotlety
jagnięce umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Opiekać na grillu z obu stron przez 5-6 minut. Pomidory
umyć, wytrzeć do sucha, naciąć na krzyŜ i grillować 2-3 minuty. Udekorować kolorowym pieprzem i pietruszką.
Ziemniaki pokruszyć i ewentualnie posypać grubą solą. Do kotletów jagnięcych moŜna podawać masło ziołowe.
Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 2810 kJ/671 kcal
Grillowaneżeberkainadziewanacukinia
Grilowane Ŝeberka i nadziewana cukinia /Smacznego
Z letniego menu.
Składniki dla 4 osób:
- 1 łyŜka średnioostrej musztardy,
- 2 łyŜki miodu,
- 4 grube Ŝeberka wieprzowe (po ok. 130 g),
- sól,
- pieprz,
- 2 średnie cukinie,
- 150 g pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cała cytryna,
- 2 łyŜki oliwy z oliwek,
- folia aluminiowa,
Przygotowanie:
Musztardę i miód wymieszać. śeberka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzanym grillu
i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy. Cukinię umyć
i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuŜ i połoŜyć na folii aluminiowej. Pomidory umyć, pokroić
w plasterki i włoŜyć do ponacinanych cukinii. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć do sucha a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce. Czosnek, skórkę
z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać cukinię
a następnie grillować 10 minut.
Doskonale smakuje ze świeŜa sałatą, bagietką i róŜnymi dipami.
96746632.012.png 96746632.001.png
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal
Skrzydełkazkurczakaidramstiki
Skrzydełka z kurczaka i dramstiki /Smacznego
Grillowane cz ęś ci z kurczaka.
Składniki dla 4 osób:
- 1 paczka (680 g; 11 sztuk) skrzydełek z kurczaka,
- 4 dramstiki (po ok. 100 g),
- 2-3 ząbki czosnku,
- 400 ml keczupu,
- 2 łyŜki sosu sojowego,
- 1 łyŜka sosu Worcester,
- 2 łyŜki octu winnego,
- sól,
- pieprz,
- suszone chili,
- 1 puszka (425 ml) kukurydzy,
- 1 puszka (425 ml) fasolki Kidney,
- 1 cebula,
- 1 główka sałaty,
- 6 łyŜek octu cytrynowego,
- 4 łyŜki oleju,
- 1 łyŜeczki cukru,
- cytryna und pietruszka do dekoracji,
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
skrzydełka i dramstiki umyć i osuszyć. Do sosu obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Wymieszać
z ketchupem, sosami sojowym i Worcester oraz octem winnym. Doprawić solą, pieprzem i suszonym chili.
Przygotowaną masą natrzeć części kurczaka, odstawić w chłodne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym
czasie osączyć kukurydzę i fasolkę do sałatki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w paseczki. Sałatę umyć
i strząsnąć, listki potargać na mniejsze kawałki. Do sosu Vinaigrette rozmieszać ocet cytrynowy z 2 łyŜkami wody.
Dodać olej. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Kukurydzę, fasolkę, cebulę i sałatę wymieszać i polać sosem
Vinaigrette, odstawić. Przed podaniem jeszcze raz doprawić. Części z kurczaka kłaść na folię aluminiową na
gorącym grillu. Dramstiki piec obracając przez 18 minut, skrzydełka około 10 minut. Podawać udekorowane
cytryną i pietruszką.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 3360 kJ/803 kcal
96746632.002.png 96746632.003.png
ŻeberkaTandoori
śeberka Tandoori /Smacznego
Prosty przepis na Ŝ eberka z grilla.
Składniki dla 6-8 osób:
- 1,5 kg (10-12 sztuk) Ŝeberek,
- 1 przyprawa do kurczaka Tandoori, ,
- 150 g jogurtu,
- 11/2 łyŜeczki cukru,
- ca. 90 g masła ziołowego,
- 3 cienkie, duŜe podpłomyki (po ok. 80 g),
- folia aluminiowa
Przygotowanie:
śeberka umyć, osuszyć i układać na rozgrzanym grillu (najlepiej na tackach lub naoliwionej folii aluminiowej).
Opiekać z obu stron przez 25 minut. Tymczasem mieszankę przypraw Tandoori, jogurt i cukier wymieszać.
Rozgrzać masło ziołowe. Podpłomyki pokroić na 6 części i natrzeć roztopionym masłem. Po około 25 minutach
Ŝeberka natrzeć pastą Tandoori i grillować przez 5 minut. Jednocześnie kawałki podpłomyków połoŜyć na grillu
(na folii aluminiowej), i opiekać na złoty kolor. Do tego dania pasuje chutney brzoskwiniowy albo mango.
Czas przygotowania 35 minut
Jedna porcja zawiera 2430 kJ/580 kcal
Krewetkoweszaszłyczkiipomidoroweszaszłykizmięsa
mielonego
Krewetkowe szaszłyczki i pomidorowe szaszłyki z mięsa mielonego /Smacznego
Dwa rodzaje szaszłyków do grillowania.
Składniki dla 4 osób:
- 2 limetki (po ok. 75 g),
- 12 obgotowanych krewetek (po ok. 10 g),
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 łyŜki bułki tartej,
- 150 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 Ŝółtko,
96746632.004.png 96746632.005.png 96746632.006.png
- sól,
- kolorowy pieprz,
- 8 Ŝółtych pomidorów koktajlowych (po ok. 15 g),
- 1/2 paczki (60 g) małych kulek Mozzarelli,
- 2-3 łyŜki oliwy z oliwek,
- ew. listki bazylii do dekoracji,
- 8 długich patyczków do szaszłyków
Przygotowanie:
Limetki umyć, wytrzeć do sucha, pokroić na cząstki. Krewetki umyć, osuszyć i nadziewać na patyczki na
przemian z limetką. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. WłoŜyć do miski razem z bułką tartą,
mięsem i Ŝółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem i wyrobić masę. Pomidory, umyć, wytrzeć do sucha, w kaŜdym
ściąć z góry plasterek. Mozzarellę osączyć . Z masy mięsnej forować kulki i nadziewać na patyczki na przemian
z pomidorami i kulkami Mozzarelli. Wszystkie szaszłyki posmarować olejem i przyprawić solą i pieprzem. PołoŜyć
na grillu i opiekać 6-8 minut. Jeszcze raz przyprawić i nakładać na talerze. Podawać udekorowane bazylią.
Czas przygotowania 50 minut
Jedna porcja zawiera 840 kJ/201 kcal
Pierśzkurczakazszałwią,udkamarynowanewsosie
kurkumowojogurtowym,skrzydełkazpastąchili
Pierś z kurczaka z szałwią, udka marynowane w sosie kurkumowo-jogurtowym, skrzydełka z pastą chili /Smacznego
Grillowana uczta.
Składniki dla 4 osób:
- części z 1 kurczaka: 2 udka, 2 piersi i 2 skrzydełka, ok. 800 g,
- 500 g jogurtu,
- sok z 1 cytryny,
- 4 łyŜki kurkumy,
- pieprz Cayenne,
- 1-2 gałązki szałwii,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyŜki pasty chili (np. Sambal Oelek),
- 2 łyŜki oleju
Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. Jogurt dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, kurkumą i pieprzem Cayenne. W tym
sosie marynować udka przez noc. Szałwię umyć, osuszyć i oberwać listki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć,
przyprawić solą i pieprzem. Listki szałwii wtykać pod skórę piersi z kurczaka. Skrzydełka umyć, osuszyć,
przyprawić solą i pieprzem. Nasmarować pastą chili. Udka wyjąć z marynaty, usunąć nadmiar marynaty i natrzeć
1 łyŜką oleju. Przyprawić solą i pieprzem i piec na rozgrzanym grillu ok. 20 minut obracając. Skrzydełka natrzeć
1/2 łyŜki oleju i piec obracając na rozgrzanym grillu ok. 15 minut. Filety z kurczaka natrzeć pozostałym olejem
i piec ok. 8 minut. Danie doskonale smakuje z róŜnymi sosami.
96746632.007.png 96746632.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin