Ciasto orzechowe Agaty.doc

(20 KB) Pobierz
Ciasto orzechowe Agaty

Ciasto orzechowe Agaty

 

(na tortownicę o średnicy ok. 26 cm potrzebna jest podwójna porcja)

Składniki:
18 dag orzechów laskowych (miazga orzechowa)
½ kostki masła
3 jajka
18 dag cukru
skórka z cytryny
1 torebka proszku do pieczenia
25 dag mąki pszennej
1 łyżka oliwy
150 ml mleka

 

Przygotowanie:
Do miski wbić jajka. Ucierać mikserem, dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsyp orzechy, wl oliwę i mleko. Wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę posmarować masłem i posyp bułką tartą. Piec ok. 45-50 min. (Temp. zawsze daję koło 180 st. ale u mnie się nie da dokładnie ustawić, więc nakłuwam ciasto, żeby sprawdzić)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin