Ciasto orzechowe Agaty
(na tortownicę o średnicy ok. 26 cm potrzebna jest podwójna porcja)Składniki:18 dag orzechów laskowych (miazga orzechowa)½ kostki masła3 jajka18 dag cukruskórka z cytryny1 torebka proszku do pieczenia25 dag mąki pszennej1 łyżka oliwy150 ml mleka
Przygotowanie:Do miski wbić jajka. Ucierać mikserem, dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsypać orzechy, wlać oliwę i mleko. Wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji. Tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec ok. 45-50 min. (Temp. zawsze daję koło 180 st. ale u mnie się nie da dokładnie ustawić, więc nakłuwam ciasto, żeby sprawdzić)
skaja67