Ciasto orzechowe
Składniki
- 5 jajek- 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich- łyżeczka proszku do pieczenia- ¾ szklanki cukru- cukier waniliowy (32 g)- 2 łyżki bułki tartej- 600 ml śmietany kremówki 36% - 2 czubate łyżki żelatyny( namoczyć w ¼ szklanki wody)- 1 cukier waniliowy - 5 łyżek cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Ubijając dodawać powoli cukier.Odstawiamy mikser.Dodać żółtka ilekko zamieszać łyżką,następnie dodać orzechy wymieszane z proszkiem i delikatnie połączyć z pianą.Ciasto przełożyć na bachę i równo rozprowadzić.Piec 25-30 min w temp.180ºC.Chłodne ciasto przekroić na dwie częściZimną śmietanę ubić,dodać cukier i ciepłą rozpuszczoną żelatynę.Zmiksować i szybko przełożyć ciasto.
Zostawić 2 łyżki bitej śmietany i rozprowadzić na wierzchu ciasta.Posypać startą
skaja67