Ciasto orzechowiec świąteczny
Składniki
Biszkopt orzechowy♥ 5 jajek♥ 5 łyżek cukru pudru♥ 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich♥ 2 łyżki bułki tartej♥ 1 czubata łyżka mąki♥ 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa orzechowa♥1,5 kostki masła roślinnego 375 gram♥ 1 szklanka mielonych orzechów (może być więcej)♥ cukier puder wg uznania (żeby nie było za słodkie)♥ sok z cytryny
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier puder,dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne,dodać po jednym żółtku,ciągle ubijać,na końcu dodać bułkę wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać.Wylać ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem, wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 180º C około 30 min.Mało utrzeć do białości z cukrem pudrem,dodając po łyżce zmielonych orzechów,na końcu dodać sok z cytryny.(nie koniecznie)Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części,przekładać kremem.wierzch posmarować kremem i posypać orzechami.Polecam to ciasto.Smacznego
skaja67