Składniki
Przepis
Ciacho:2 i 1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru4 łyżki miodu1 jajko (całe)1 płaska łyżka proszku do pieczenia aromat śmietankowy (kilka kropli)1/2 kostki masłaKrem:500 ml mleka 2 budynie toffi2/3 kostki twardej margaryny8 łyżek cukruaromat śmietankowy (kilka kropli)Krówka35 dag krówek1/2 kostki masła4 łyżki mleka25 dag orzechów ziemnych niesolonycharomat śmietankowy (kilka kropli)
Ciacho:Przesiana z proszkiem do pieczenia mąkę posiekać z margaryną. Dosypać cukier, zamieszać. Następnie wlać miód, kilka kropel aromatu śmietankowego i wbić jajko. Ciasto dokładnie zagnieść. Konsystencja będzie dość kleista. Podzielić ciasto na 2 części, zawinąć w woreczki foliowe lub ściereczki i włożyć do zamrażalnika na 1/2 godziny. Jedno z ciast wyłożyć na tortownicę o średnicy od 26 do max 30 cm. Upiec w piekarniku na złoty kolor około 20 minut. Gotowy blat odłożyć do ostygnięcia. Następnie upiec tak samo, na tej samej tortownicy drugi placek, też ostudzić. Oba placki włożyć do tortownicy, przykryć ściereczką i odłożyć w chłodne miejsce na około 4 dni.Krówka:Orzeszki posiekać grubo. Krówki nie mogą mieć nadzienia i sie ciągnąć - muszą być kruche. Krówki pokroić, masło roztopić w rondelku z mlekiem. Do ciepłego wsypać krówki i wlać aromat. Mieszać, aż krówki sie rozpuszczą (małymi grudeczkami nie ma się, co przejmować). Do masy z krówek wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.Gotową mase wyłożyć równo łyżką na wierzchni blat ciasta (krówkę robimy, gdy ciasto dojrzeje te 4 dni) i wyrównać. Pozostawić ciasto zapięte w obręcz tortownicy, żeby krówka nie spływała. Wystudzić.Krem (gdy krówka na wierzchu jednego z placków ostygnie):6 łyżek cukru skarmelizowac lekko w rondelku, dolać 2/3 mleka, zagotować. W reszcie mleka rozpuścić dobrze budynie i wlać na gotujące się mleko. Mieszać cały czas aż budyń zgęstnieje. Utrzeć na puch masło z reszta cukru i aromatem śmietankowym. Do puszystego masła wcierać po trochu budyń. Gotowym kremem przełożyć placki, objąć całość obręczą tortownicy, zawinąć szczelnie i przełożyć na 3 dni do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. źródło - przepis Anginka opublikowany za jej zgodą
skaja67