Blok waniliowy.doc

(44 KB) Pobierz
Blok waniliowy

Blok waniliowy

blok waniliowy

 

 

Składniki:

·         200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)

·         100 g cukru

·         1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g

·         75 g masła

·         pół szklanki wody

·         200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)

·         50 g suszonego ananasa

·         50 g suszonej papaji

W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć

do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów

) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin