Szafranowe warkoczyki.pdf
(
54 KB
)
Pobierz
37870652 UNPDF
Szafranowe warkoczyki
Składniki
40 dag mąki, 8 g drożdży instant, pół łyżeczki szafranu,
pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, jajo, 5 dag
masła, skórka z jednej cytryny, olej lub smalec do
smażenia
Sposób przyrządzania
Do mąki dodać drożdże, mleko z rozpuszczonym szafranem, jajo, cukier,
roztopione masło i skórkę z cytryny, zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min w
ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, pociąć na trzy
kawałki. Z każdego uformować wałeczek, zapleść wałeczki w warkocz. Pociąć
warkocz na kawałki długości 7-8 cm, posmarować z wierzchu wodą, zostawić
w cieple na 15 min, by wyrosły. Smażyć w gorącym oleju lub smalcu po 2 min
z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem. 100 g - 385 kcal.
Usmażone ciastka należy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku.
Plik z chomika:
Mafineczka
Inne pliki z tego folderu:
Bajaderki.pdf
(64 KB)
Bakaliowe ciasteczka.pdf
(105 KB)
Bezy czekoladowe.pdf
(64 KB)
Chrust.pdf
(98 KB)
Ciasteczka meksykańskie.pdf
(55 KB)
Inne foldery tego chomika:
700 Przepisow oraz zasady
PRZEPISY - Ciasta, Desery, Rolady, Kremy i inne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin