Szafranowe warkoczyki.pdf

(54 KB) Pobierz
37870652 UNPDF
Szafranowe warkoczyki
Składniki
40 dag mąki, 8 g drożdży instant, pół łyżeczki szafranu,
pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, jajo, 5 dag
masła, skórka z jednej cytryny, olej lub smalec do
smażenia
Sposób przyrządzania
Do mąki dodać drożdże, mleko z rozpuszczonym szafranem, jajo, cukier,
roztopione masło i skórkę z cytryny, zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min w
ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, pociąć na trzy
kawałki. Z każdego uformować wałeczek, zapleść wałeczki w warkocz. Pociąć
warkocz na kawałki długości 7-8 cm, posmarować z wierzchu wodą, zostawić
w cieple na 15 min, by wyrosły. Smażyć w gorącym oleju lub smalcu po 2 min
z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem. 100 g - 385 kcal.
Usmażone ciastka należy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku.
 
37870652.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin