Quiche z wędzoną rybą
Nadesłał MiGd@l
Przygotowanie:20 minut Pieczenie: 30 minutDla 4 osób (porcja 545 kalorii)Składniki:750g brokułów – 250g mąki– żółtko– sól– 3 łyżki masła– 250g wędzonej ryby– 2 jajka– 100g gęstej śmietany – tłuszcz do formy – ½ łyżeczki suszonej bazylii
Wykonanie:-umyte brokuły podzielić na różyczki i wrzucić na osolony wrzątek, gotować przez 7 minut, odcedzić i ostudzić -mąkę wysypać na stolnicę, dodać żółtko, masło, szczyptę soli i 2-4 łyżki wody, zagnieść ciasto -okrągłą formę o średnicy 30cm wysmarować tłuszczem, przełożyć ciasto, wylepić nim dno i boki formy -rybę pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto, przykryć brokułami -jajka rozmącić ze śmietaną, szczyptą soli i bazylią, polać kisz. Piec 30 minut w temp. 200-220C
Waldukx