KONSPEKT
TEMAT: Dieta matki karmiącej piersią.
CEL OGÓLNY: Przedstawienie prawidłowych nawyków żywieniowych
CELE SZCZEGÓŁOWE:
Po przeprowadzonych zajęciach matka będzie wiedziała:
- jakie posiłki należy spożywać w okresie karmienia piersią
- będzie świadoma zagrożeń związanych ze spożywaniem nieprawidłowych posiłków
- zapozna się z przykładem prawidłowej diety, którą powinna wprowadzić do codziennego życia
METODY: wykład, pogadanka
ŚRODKI DYDAKTYCZNE: ulotka
AUDUTORIUM: grupa matek (2 osoby)
CZAS ZAJĘĆ: 25 minut
PROWADZĄCY: Chomicz Monika
BIBLIOGRAFIA:
- Bręborowicz G. „Położnictwo” Wyd. PZWL , Warszawa 2002 r.
- Muscari M. „Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne” Wyd. Czelej, Lublin 2005
Ogniwo zajęć
Treści nauczania
Metody Strategia wychowania
Środki dydaktyczne
Czas
Uwagi
I. Wprowadzenie
Dzień dobry!
Jestem studentką drugiego roku PWSZ i chciałabym porozmawiać z państwem na temat zdrowego odżywiania w okresie karmienia piersią.
Plan zajęć:
1) odpowiednie pokarmy spożywane przez matkę karmiącą
2) zagrożenia związane z nieprawidłową dietą
3) zaprezentowanie przykładowej diety
- elementy wykładu
3’
II. Rozwinięcie
Na dzisiejszych spotkaniu chciałabym przekazać informacje na temat zdrowego odżywiania w okresie karmienia piersią, czynności niezmiernie ważnej w rozwoju noworodka i niemowlęcia. Zdrowe odżywianie jest to sposób w jaki powinniśmy spożywać produkty pełnowartościowe zawierające wiele witamin. Prawidłowy rozkład dziennych posiłków to:
-śniadanie
-drugie śniadanie
-obiad
-podwieczorek
-kolacja
Podstawowe zasady diety matki karmiącej piersią to:
1.Lekkostrawność - powinny przeważać potrawy gotowane i pieczone z niewielką zawartością tłuszczu.
2.Urozmaiconość obfitująca w witaminy i składniki mineralne - zaleca się spożywanie różnorodnych produktów, będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych i witamin.
3.Racjonalność - składająca się z trzech głównych posiłków, z których każdy powinien zawierać co najmniej jeden z produktów z poniższych grup:
a. grupa I - produkty zbożowe (kasze, ryż, makarony, pieczywo, w tym razowe);
b. grupa II - jarzyny, owoce;
c. grupa III - produkty białkowe roślinne i zwierzęce(mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory, rośliny strączkowe);
d. grupa IV - tłuszcze roślinne i zwierzęce, węglowodany.
Ilościowo należy stosować najwięcej składników z grupy I i II, zaś najmniej - z IV.
4.Pełnowartościowość - zaleca się żywność świeżą, wysokiej jakości.
5.Zwiększona podaż płynów. Ilość wypijanych płynów należy dostosować do pragnienia, a nie do ściśle określonych norm objętościowych. Niedobór płynów może mieć niekorzystny wpływ na wytwarzanie pokarmu.
W okresie laktacji należy uważać na następujące produkty:
-ciężkostrawne i tłuste: mięso, wędliny i sery, ciasta, potrawy smażone;
-wzdymające: cebula, groch, fasola, kapusta, cebula, czosnek, kalafior;
-konserwowane: produkty z puszek, sztucznie barwione, aromatyzowane, koncentraty zup;
Dobrze jest wprowadzić ograniczenia co do spożywania:
-nadmiernych ilości nabiału;
-mocnej kawy i herbaty;
-ostrych przypraw;
-nadmiaru soli i cukru;
-owoców cytrusowych.
Należy podczas przyrządzania potraw unikać stosowania ostrych
przypraw (pieprz, ziele angielskie, papryka, gałka muszkatołowa), ponieważ część ich składników przechodzi do mleka matki i działa drażniąco na przewód pokarmowy niemowlęcia. Starajmy się je zastępować przyprawami zielonymi i ziołowymi, takimi jak: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, majeranek itp. można także używać soku z cytryny.
Wyklucza się często spożywanie czosnku, którego zapach i smak przechodzi do mleka nadając mu bardzo nieprzyjemny zapach i smak.
Wzbronione jest spożywanie alkoholu nawet pod postacią wina i piwa oraz palenie papierosów, gdyż w przeciwnym
razie alkohol i nikotyna zostaną przekazane dziecku wraz z pokarmem.
Niewystarczające spożywanie żelaza może spowodować ryzyko wystąpienia anemii.
Alergia pokarmowa spowodowana jest reakcją organizmu na składnik pożywienia.
Głównym czynnikiem wywołującym alergie jest białko mleka krowie. U około 7% dzieci do 3 roku życia stwierdza się alergie na ten składnik. Pozostałymi alergenami są: jajka, owoce, orzechy, czerwone mięso i zboża.
Przyczyny alergii pokarmowej:
* niedojrzałość układu pokarmowego
* niedobór przeciwciał IgA
* zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej
* spadek odporności po szczepieniach ochronnych
Nietolerancja mleka krowiego może pojawić się już w pierwszych dniach życia dziecka, a jej objawy mogą być bardzo zróżnicowane:
*
żołądkowo-jelitowe - występują u około 50% dzieci uczulonych na białka mleka krowiego. Wywołują:
o wymioty i ulewanie
o kolkę
o biegunki lub zaparcia
o niechęć do produktów mlecznych
oddechowe - u najmłodszych dzieci pierwszym sygnałem świadczącym o alergii jest sapka. U starszych pociech nawracające infekcje dróg oddechowych.
Pozostałe objawy:
o nieżyt nosa
o kaszel
o przewlekłe zapalenia oskrzeli
o zapalenie ucha środkowego
o nawracające zapalenia płuc
skórne - występują u około 40% dzieci uczulonych na białka mleka krowiego.
Objawy:
o swędzące i niekiedy sączące się zmiany skórne pojawiają się na twarzy, płatkach uszu, łokciach, pod kolanami, łydkach i przedramionach
o pękające i bolesne rany wokół ust - Zespół Alergii Ustnej.
Codzienne spożywanie odpowiednich dla zdrowia posiłków pomaga żyć zdrowo zarówno dla mamy jak i dla dziecka.
Przykładowa dieta: Jadłospis letniPierwsze śniadanie — zupa mleczna, pieczywo z masłem i wędliną lub serem, sałatka z pomidorów pokropionych olejem sojowym;Drugie śniadanie — pieczywo z masłem i wędzoną rybą, sałatka, napój z serwatki z sokiem owocowym;
Obiad — zupa owocowa z łazankami, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki, mizeria ze śmietaną;Podwieczorek — twaróg z owocami (truskawki), herbata;Kolacja — kasza gryczana ze słoniną, jajecznica z 1 jaja, mleko zsiadłe, owoce.
Jadłospis zimowyPierwsze śniadanie — kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo z masłem i pasztetem lub pastą mięsną, żurawiny;Drugie śniadanie — kanapki z masłem i serem podpuszczkowym (żółtym), herbata, jabłko;Obiad — krupnik zabielany z warzywami, mięso, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty pokropiona olejem sojowym;Podwieczorek — napój mleczno-owocowy, herbatniki lub sucharki;Kolacja — naleśniki z serem (twaróg), surówka z marchwi, herbata z mlekiem.
- wykład
-elementy pogadanki
14’
III Utrwalenie wiedzy
Mam nadzieję, że dzisiejsza pogadanka i wiadomości jakie państwu przekazałam zaowocują w przyszłości i pomogą dobierać paniom odpowiednie pokarmy nie szkodzące dziecku. Czy mają panie jakieś pytania?
-rozdanie ulotek
5’
IV Zakończenie zajęć
Dziękuję za uwagę. Dowidzenia
teresawawa