Pyszne rogaliki drozdzowe.docx

(11 KB) Pobierz

Przepyszne rogaliki drożdżowe

Znakomita alternatywa dla tradycyjnej kanapki na drugie śniadanie. Rogalik z kubkiem kakao skusi nawet największego niejadka.

Składniki:
1 kg mąki
1,5 szkl. mleka
15 dag masła                                                                 
2 jajka
10 dag drożdży
7 łyżek cukru
sól    
marmolada

Odlać 0,5 szkl. mleka do drożdży. Resztę mleka zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać rozpuszczone w mleku drożdże i jajka. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć marmoladę, zawinąć w rogalik i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni C. Pycha!

 

Ciasto idealnie nadaje się do makowców

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin