Sernik na herbatnikach.docx

(30 KB) Pobierz

Składniki:

·         750g półtłustego twarogu

·         3/4 szklanki cukru

·         125g margaryny

·         4 jajka

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         cukier waniliowy

·         budyń o smaku śmietankowym

·         2 opakowania herbatników

·         50g rodzynek

·         plewa czekoladowa

http://oliwka.przepisy.net/img/artykul/303/sernik-tradycyjny_930_300x500.jpg

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek, a następnie ubić je (żółtka) z połową ilości cukru. W misce zmiksować na jednolitą masę twaróg, resztę cukru, cukier waniliowy, budyń i proszek do pieczenia. Powoli i stopniowo dodawać ubite żółtka z margaryną. Miksować około 3 min. do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z masą serową. Całość delikatnie wymieszać łyżką, dodać rodzynki. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25x28 cm wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie masę serową. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st. Po upływie czasu pieczenia zostawić ciasto w piekarniku jeszcze przez ok. 10 min. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin