Z przepisu dobrej kobiety.
Ciasto bardzo kontrowersyjne – połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem kokosowym. Daje to jednak rewelacyjny efekt smakowy !
Ciasto najlepsze jest po 3 godzinach przechowywania w lodówce. Krakersy muszą zmięknąć.
Składniki :
2 – 3 krakersów , prostokątnych ( najlepiej z Lajkonika )
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem( można dodać kokosowe lub śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 żółtko
250 g masła
Około 250 g wiórek kokosowych ( wedle uznania) + 50 g na posypkę .
Wykonanie :
Do kubka odlać troche mleka , reszte zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną . Zrobić budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z żółtkiem , dodając po łyżce budyniu, cały czas miksować.
Dodać wiórki kokosowe , wymieszać.
Na blaszce o wymiarach 33 na 23 ułożyć : warstwe krakersów, krem, krakersy, krem ( na przemian ) , zakończyć kremem.
Posypka :
Wiórki zrumienić na suchej patelni , przestudzić i posypać placek.
Wstawić do lodówki na 2 -3 godziny .
Smacznego !
UWAGA !
Krakersy można zastąpić herbatnikami
Niecierpliwka