-Rafaello-.docx

(27 KB) Pobierz

rafaello

Z przepisu dobrej kobiety.

Ciasto bardzo kontrowersyjne – połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem kokosowym. Daje to jednak rewelacyjny efekt smakowy !

Ciasto najlepsze jest po 3 godzinach przechowywania w lodówce. Krakersy muszą zmięknąć.

Składniki :

2 – 3 krakersów , prostokątnych ( najlepiej z Lajkonika )

1 litr mleka

2 budynie waniliowe z cukrem( można dodać kokosowe lub śmietankowe

2 łyżki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru

1 żółtko

250 g masła

Około 250 g wiórek kokosowych ( wedle uznania) + 50 g na posypkę . 

Wykonanie :

Do kubka odlać troche mleka , reszte zagotować z cukrem. Do odlanego mleka  wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną . Zrobić budyń. Ostudzić.

Masło zmiksować z żółtkiem , dodając  po łyżce budyniu, cały czas miksować.

Dodać wiórki kokosowe , wymieszać.

Na blaszce o wymiarach 33 na 23 ułożyć : warstwe krakersów, krem, krakersy, krem  ( na przemian ) , zakończyć kremem.

Posypka :

Wiórki zrumienić na suchej patelni , przestudzić i posypać  placek.

Wstawić do lodówki na 2 -3 godziny .

Smacznego !

UWAGA !

Krakersy można zastąpić herbatnikami

Zgłoś jeśli naruszono regulamin