Sniadaniowe bułeczki.docx

(172 KB) Pobierz

 

 

 

Bardzo puszyste bułeczki

Bardzo puszyste bułeczki

Naprawdę, są niesamowicie miękkie i puszyste, z mięciutką skórką.

Składniki na 12 - 16 bułek:

·         1 szklanka letniego mleka

·         110 g miękkiego masła

·         1/4 szklanki cukru (tu według mnie zdecydowanie za dużo, zmniejszyłam do 2  łyżek)

·         2 jajka, roztrzepane

·         3/4 łyżeczki soli

·         4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)

·         3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

 

Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki; ja podzieliłam na 16 części). Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

Bardzo puszyste bułeczki

Bardzo puszyste bułeczki

Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program

do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.

Smacznego :)

Bardzo puszyste bułeczki

* bułeczki po uformowaniu (ale przed drugim rośnięciem) można przykryć dokładnie folią i włożyć do lodówki, upiec kolejnego dnia; można je również zamrozić - do 30 dni. W przypadku zamrożenia, należy je wyjąć w dniu pieczenia do temperatury pokojowej, kiedy się ocieplą i podwoją objętość - piec.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin