sernik z masą krówkową
Składniki
dla 4-6 osób
(forma 26 cm), 80 dag sera białego trzykrotnie mielonego, 6 dużych dojrzałych bananów, 180 g herbatników typu digestive, 100 g masła, 4 duże jajka, szklanka cukru, opakowanie (16g) cukru waniliowego, łyżka soku z cytryny, puszka gotowej masy krówkowej do dekoracji,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.2. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z miękkim masłem do uzyskania faktury mokrego piasku. Wysypać na dnie formy i równomiernie rozprowadzić, dociskając. Odstawić do lodówki.3. Banany obrać ze skórki i zmiksować blenderem na mus. Ser zmiksować z bananami, tylko do połączenia składników. Dodać po jednym jajku, po każdym krótko miksując. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.4. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić ciasto do gorącego piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec około 1,5 godziny, aż wierzch sernika zrobi się złoto- brązowy. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Na zimny sernik wylać masę krówkową, chłodzić w lodówce przez około 12 godzin (najlepiej przez całą noc).
Śnieżka
dla >6 osób
CIASTO:, ,margaryna, 1 kostkajajka, 6 szt.cukier puder, 25dkgcukier waniliowy, 1mąka, 20dkgamoniak, 1/2 łyżeczkiproszek do pieczenia, 1 łyżeczkaorzechy włoskie mielone, 1/3 szklankikakao, 2 łyżkiMasa:, galaretka czerwona, 1 opak.galaretka żółta, 1 opak.śmietana w proszku ,,Śnieżka", 2 opak.mleko, 1 szklanka
czas przygotowania: > 90 min
1. Wykonanie ciasta: utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniak i odrobinę wanilii.2. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na 3 części i upiec placki: biały bez dodatków, do drugiego dodać orzechy mielone, a do trzeciego kakao. Piec w temp. 180st. przez 30 min.3. Wykonanie masy: śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą śnieżkę, dodając żółtą galaretkę.4. Przełożenie placka: białe ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. (ja zrobiłam odwrotnie białe ciasto, kakaowe a na wierzch orzechowe)
CIASTO:, mleko, 1 szklankacukier, 1 szklankaciemne kakao, 5 łyżekdowolny dżem, 3 łyzkimasło, 0,5 kostkijajka, 2 sztukimąka, 2 szklankisoda oczyszczona, 2,5 łyżeczkimasło do polewy, 2 łyżkikakao do polewy, 2 łyżkicukier do polewy, 4 łyżkikwaśna śmietana do polewy, 2 łyżki
1. Do rondelka wsypuję szklankę cukru, dolewam szklankę mleka, po czym dodaję kakao, dżem oraz masło. Gotuję na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.2. Tortownicę lub inną blachę do ciasta o podobnej pojemności smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C3. Przestudzoną masę przelewam do miski, dodaję jajka i miksuję. Wsypuję mąkę oraz sodę. Miksuję do połączenia składników. Gotową masę przelewam do przygotowanej blaszki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut. Po upieczeniu wyłączam grzanie i zostawiam ciasto na 5 minut w zamkniętym piekarniku.Potem otwieram piekarnik, wyjmuję ciasto i przekładam z blaszki na kratkę lub ruszt, żeby ostygło i nie parowało od spodu.4. Polewa: w małym rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier i kakao, mieszam do rozpuszczenia i połączenia składników na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy składniki już się połączyły dodaję śmietanę i energicznie mieszam. Odstawiam na 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie wylewam łyżką polewę na ciasto, starając się wypełnić nią każde ewentualne pęknięcie w cieście.Smacznego! :)
PLACEK TĘCZA
Składniki na 3 ciasta biszkoptowe :, 15 jajek, 12 łyzek cukru kryształu, 4,5 łyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki maki ziemniaczanej, 3 łyzeczki proszku do pieczenia, Kisiel truskawkowy, 1,5 łyżki kakao, Masa jabłkowa:, 1 i 1/2 kg jabłek, 1/2 szkl, cukru kryształu, 1 galaretka wisniowa i 1 agrestowa, MASA BUDYNIOWA:, 2 szkl mleka, 1/2 szkl. cukru kryształu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyzki maki ziemniaczanej, marg, lub masło,
1. wykonanie 3 placków odrazu w jednej misce : ubijamy wszystkie białka, dodajemy cukier , póżniej żółtka , na końcu obydwie mąki wymieszane wczesniej z proszkiem do pieczenia , gdy gotowe ciasto dzielimy go na 3 równe czesci . Do jednej dajemy kakao , do 2 dajemy kisiel truskawkowy , a 3 zostawiamy żółte bez dodatków. Każde ciasto wykładamy do osobnej blaszki i pieczemy 3 placki .Pieczemy przez 30 min w 180 stopni2. masa jabłkowa:jabka zetrzec na tarku , dodac cukier i dusic na wolnym ogniu , gdy sie podsmarza podzielic na dwie czesci do jadnej dodac galaretke wisniową , a do drugiej galaretke agrestową3. masa budyniowa : do niewielkiego garnka wlewamy mleko wczesniej troszkę odlewając , dodajemy cukier kryształ i waniliowy , do odlanego mleka dajemy obydwie mąki mieszamy , gdy mleko z cukrami zacznie sie gotowac dodajemy to z makami i mieszamy aż zrobi się budyń . Ucieramy marg, lub masło dodajemy schłodzony budyń łączymy razem i gotowe4. składanie ciasta jak na zdjeciu : placek zółty , masa , jabłka z zielona galaretka , masa, placek z kakao, masa , jabłka z galaretka czerwoną , masa i placek z kisielem , na to dekoracja wg uznania5. życze smacznego
Początek formularza
Dół formularza
cytrusek76