Instrukcja bhp dla kasjera.doc

(72 KB) Pobierz

INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY NA STANOWISKU

KASJERKI W SKLEPIE (MARKECIE)

 

 

I. CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY

1. Sprawdzić porządek oraz stan techniczny i sprawność wyposażenia używanego na stanowisku pracy, a w szczególności:

- kasę fiskalną,

- podajnik (transporter) towaru,

- przewody elektryczne - czy ich stan oraz ułożenie może być przyczyną zaczepienia lub

potknięcia,

- krzesło - czy ma dopasowaną wysokość i oparcie do sylwetki pracownika.

 

 

II. ZASADY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY

1. Utrzymywać ład i porządek na stanowisku kasowym.

2. Nie dopuszczać do piętrzenia przez klientów towarów na podajniku (zwłaszcza cięższych,

bo ich obsunięcie się może spowodować wypadek).

3. Do wczytania kodu kreskowego z ciężkich elementów znajdujących się na wózku używać

czytnika ręcznego.

 

 

III. CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY

1. Uporządkować stanowisko pracy.

2. Wyłączyć urządzenia i zabezpieczyć przed uruchomieniem przez osoby niepowołane.

 

 

IV. POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH

1. W razie zauważenia pożaru lub innego zagrożenia zaalarmować otoczenie i powiadomić

przełożonych.

2. Każdy zaistniały wypadek przy pracy należy niezwłocznie zgłosić przełożonemu, a miejsce

pracy, w którym doszło do wypadku, zabezpieczyć przed dostępem osób niepowołanych.

3. W razie wątpliwości co do stanu bezpieczeństwa pracy, pracownik ma prawo przerwać

pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.

 

 

 

 

......................                                                                          .........................................

     (data)                                                                                        (podpis kierownika)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin