Mussakę, czyli typową grecką zapiekankę Krystian i Daniel przygotowali z:
Mussakę przyprawiać można na różne sposoby - fot. TVN Warszawa
2 bakłażanów1/2 kg ziemniaków1/2 kg mięsa wieprzowego1 cebuligłówki czosnku1 l mleka1/2 Kostki masła4 łyżek mąkiA także ze:świeżego oreganoświeżej bazylianatki pietruszkigałki muszkatołowaMięso mielone podsmażamy na patelni z pokrojoną wcześniej w kostkę cebulą i z posiekanym czosnkiem. Następnie, dodajemy świeżą bazylię i oregano i czarny pieprz do smaku i na końcu - posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.Bakłażany i ziemniaki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, bakłażany i mięso. Całość polewamy beszamelem, przygotowanym z zagotowanego mleka z dodatkiem startej gałki muszkatołowej, rozrobionego mąką. Wkładamy na ok. 10-15 min do pieca. Po wyjęciu – dekorujemy serem feta, pokrojonym w trójkąty.Aby przygotować rożki ze szpinakiem, które tak smakowały greckiemu gościowi, potrzebujemy:
Rożki ze szpinakiem przygotowuje się z ciasta filo - fot. TVN Warszawa
1 opakowanie ciasta filo20dkg świeżych, lub mrożonych liści szpinaku20dkg sera feta 1 cebulępołowa kostki roztopionego masłaPieprz, sólSzpinak podsmażamy z posiekaną cebulą na patelni. Dodajemy do niego pokruszoną fetę. Farsz doprawiamy posiekanym czarnym pieprzem do smaku.Ciasto filo kroimy na cztery części w pasy. Każdy z nich smarujemy masłem i nakładamy przyrządzone uprzednio nadzienie. Ciasto zawijamy w kopertę tak, aby powstały trójkąty. Na koniec, smarujemy je masłem. Całość wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika.Jeśli już teraz nie możecie doczekać się wakacji i słońca - zaserwujcie sobie odrobinę greckich smaków i przygotujcie proponowane przez Krystiana przysmaki.Smacznego!
buszek3320