Fava - grochówka po starogrecku
Składniki:
20 dag żółtego suszonego grochu
3 szalotki
por
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka musztardy
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki kaparów
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groch przebrać, opłukać, zalać 1,5 litra wody i moczyć kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnego dnia zagotować, zdjąć powstającą pianę. Zmniejszyć ogień, doprawić szczyptą soli, wsypać oregano i gotować, często mieszając, przez mniej więcej 45 minut (w trakcie gotowania groch powinien wchłonąć całą wodę i rozgotować się na gładką masę). Ponieważ rozgotowany groch często przywiera do dna garnka, potrawę należy często mieszać i sprawdzać, czy nie należy dolać trochę wody. Gotowy groch zdjąć z ognia i odstawić na mniej więcej 15 minut, aby ostygł. Przed podaniem wlać oliwę, włożyć obrane i posiekane szalotki oraz białą część pora. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, musztardą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posypać koperkiem oraz kaparami. Taka grochówka jest znacznie zdrowsza od polskiej tradycyjnej zupy, ponieważ prawie nie ma w niej tłuszczu.
Nasze rady:
Dla zaostrzenia smaku zwykłą sól możesz zastąpić czosnkową lub cebulową. Jeśli chcesz, by fava była jeszcze bardziej sycąca, podaj do niej ziemniaki ugotowane w mundurkach lub upieczone w piekarniku albo pszenną bułkę.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 290 kcal
Czas przygotowania: 70 min
tatanka.com