50 dag śledzi (solonych),
8 jabłek,
3 dag cebuli,
1/8 litra śmietany,
sól, cukier, sok z cytryny,
1 łyżeczka siekanej natki pietruszki.
Przygotować filety z wymoczonych śledzi, każdy podzielić na 3 –4 części, ułożyć w salaterce. Jabłko opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę obrać i posiekać. Połączyć ze śmietaną, dodać do smaku sól, cukier, sok z cytryny, lub kwasek. Polać sosem majonezowym.
1 żółtko surowe,
2 –3 dag musztardy,
cytryna, kwasek cytrynowy, lub ocet (3%),
¼ oleju,
sól, cukier,
wywar z warzyw, lub mięsa, albo woda.
Żółtko wrzucić do miski i ucierać w jedną stronę wałkiem drewnianym, dodając musztardę, trochę soku cytrynowego, ciągle wkrapiając olej. Gdy sos jest bardzo gęsty rozrzedzić wodą lub chłodnym wywarem i znowu ucierać dodając olej
Dopóty, dopóki nie zużyje się całej przeznaczonej porcji. Na koniec przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem. Gęstym sosem polać śledzie.
krystynka161