ŚLEDŹ W MAJONEZIE.doc

(20 KB) Pobierz
ŚLEDŹ W MAJONEZIE

         ŚLEDŹ W MAJONEZIE

50 dag śledzi (solonych),

8 jabłek,

3 dag cebuli,

1/8 litra śmietany,

sól, cukier, sok z cytryny,

1 łyżeczka siekanej natki pietruszki.

Przygotować filety z wymoczonych śledzi, każdy podzielić na 3 –4 części, ułożyć w salaterce. Jabłko opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę obrać i posiekać. Połączyć ze śmietaną, dodać do smaku sól, cukier, sok z cytryny, lub kwasek. Polać sosem majonezowym.

 

SOS MAJONEZOWY

1 żółtko surowe,

2 –3 dag musztardy,

cytryna, kwasek cytrynowy, lub ocet (3%),

¼ oleju,

sól, cukier,

wywar z warzyw, lub mięsa, albo woda.

Żółtko wrzucić do miski i ucierać w jedną stronę wałkiem drewnianym, dodając musztardę, trochę soku cytrynowego, ciągle wkrapiając olej. Gdy sos jest bardzo gęsty rozrzedzić wodą lub chłodnym wywarem i znowu ucierać dodając olej

Dopóty, dopóki nie zużyje się całej przeznaczonej porcji. Na koniec przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem. Gęstym sosem polać śledzie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin