Grzyby z orzechamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 25 min.500 g pieczarek,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,1 lyzka orzeszkow pinii lub wyluskanych ziaren slonecznika,1 lyzka wyluskanych orzechow wloskich, drobno posiekanych,1 lyzka rodzynkow,, wymoczonych w wodzie i odcisnietych,125 ml smietany,250 ml bialego wytrawnego wina,1 kieliszek brandy,sol, pieprz,maslo do smazenia.1. Pieczarki oczyscic, umyc starannie i osuszyc. Kapelusze oddzielic od trzonkow. Te ostatnie drobno posiekac.2. Na patelni rozgrzac 50 g masla i obsmazac na nim przez 10 min posiekanetrzonki i kapelusze pieczarek. Dodac posiekana pietruszke, osolic i doprawicspora iloscia pieprzu. Zalac winem i dusic na wolnym ogniu 25 min.3. Dodac rodzynki, posiekane orzechy wloskie oraz orzeszki pinii lub ziarnkaslonecznika. Gotowac jeszcze 10 min.4. Dodac brandy i smietane, wymieszac dokladnie i pozostawic na ogniu jeszcze 5min do zgestnienia.5. Podawac z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 56.
tatanka.com