Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 30 min. +1godz2 średniej wielkości bakłażany,4-5 pomidorów,1 duża cebula,1 łyżka octu,1 ząbek czosnku,1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,sól,olej do smażenia.
1. Bakłażany przygotować dzień wcześniej. Odciąć końce, a następnie częściowoobrać wzdłuż ze skorki, pozostawiając co 3 cm nie naruszone pasma skórki (sposób obierania jest bardzo istotny).
2. Bakłażany pokroić na krążki grubości 1 cm. Przełożyć do cedzaka i posypać solą. Nakryć obciążonym talerzem i odstawić na 1 godz. Po pewnym czasie obrócić bakłażany na druga stronę i ponownie zakryc.
3. Bakłażany obsuszyć z obydwu stron na bibułce, pokroić pomidory.
4. Wlać do garnka olej na głębokość 4 cm i postawić na ogniu. Bakłażany smażyćporcjami na rozgrzanym oleju, a następnie obsuszyć z nadmiaru oleju.
5. Olej wylać, pozostawiając w garnku 1 do 2 łyżeczek. Cebule pokroić, szybkopodsmażyć i obsuszyć na bibułce.
6. Pomidory lekko podsmażyć i odłożyć na talerz.
7. Ocet wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
8. Bakłażany, pomidory i cebule włożyć do płaskiej miski. Czosnek posiekać i posypać nim sałatkę, dodać sól i zalać sosem z garnka. Podawać sałatkę przybraną posiekana zielona pietruszka. (Smażone bakłażany można również zalać naturalnym jogurtem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą.)
tatanka.com