nalewki owocowe.odt

(13 KB) Pobierz

 

Nalewka z wiśni

100 wiśni z pestkami

200 liści wiśni

1 kg cukru

2 l wody

0,5 l spirytusu

2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Wszystkie składniki zagotować, odcedzić, przestudzić. Dodać 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 0,5 litra spirytusu. Rozlać do butelek. Nalewka gotowa do spożycia.

 

Nalewka z truskawek

1 kg truskawek

1/2 litra spirytusu

1/2 litra wódki

1 szklanka wody

1/2 kg cukru

1 limonka

Do słoja włożyć truskawki, umyte i osuszone.

Smak nalewki zależeć będzie od gatunku owoców, dlatego powinny być słodkie i aromatyczne.

Zalać owoce spirytusem i wódką. Szczelnie zakmnąć i odstawić na dobę. W ciągu dnia ustawić słój na słońcu, a w nocy w ciepłe miejsce. Następnie odcedzić, owoce odcisnać.

Przygotować syrop: wodę i cukier zagotować, odszumować i do gorącego wlać nalewkę i dodać sok z limonki. Szybko schłodzić w zimnej wodzie, rozlać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin