Nalewka z wiśni
100 wiśni z pestkami
200 liści wiśni
1 kg cukru
2 l wody
0,5 l spirytusu
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wszystkie składniki zagotować, odcedzić, przestudzić. Dodać 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 0,5 litra spirytusu. Rozlać do butelek. Nalewka gotowa do spożycia.
Nalewka z truskawek
1 kg truskawek
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
1 szklanka wody
1/2 kg cukru
1 limonka
Do słoja włożyć truskawki, umyte i osuszone.
Smak nalewki zależeć będzie od gatunku owoców, dlatego powinny być słodkie i aromatyczne.
Zalać owoce spirytusem i wódką. Szczelnie zakmnąć i odstawić na dobę. W ciągu dnia ustawić słój na słońcu, a w nocy w ciepłe miejsce. Następnie odcedzić, owoce odcisnać.
Przygotować syrop: wodę i cukier zagotować, odszumować i do gorącego wlać nalewkę i dodać sok z limonki. Szybko schłodzić w zimnej wodzie, rozlać do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.
kosmonauta61