Pizza Ewy.docx

(13 KB) Pobierz

Pizza Ewy

 

Składniki

·         40 dkg mąki ( trochę do dodania jesli ciasto będzie zbyt lepkie)

·         3/4 szklanki mleka

·         5 dkg drożdży świeżych (pół kostki) lub torebka suchych)

·         2 łyżki oleju

·         1 jajko

·         sól do smaku

·         1 średni ugotowany ziemniak

dodatki wg uznania (ja daję: wędlinę- różne rodzaje- baleron, boczek wędzony; 1kg pieczarek, 4 duże cebule, 2 papryki, żółty ser)

Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć w 1/4 szklanki ciepłego mleka+płaska łyżeczka mąki+ szczypta cukru: zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać resztę mleka, olej, jajko, sól, zaczyn, ziemniak przeciśnięty przez praskę.
Wyrobić ciasto, trochę się lepi więc dosypujemy mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Przed zabraniem sie do wykonywania ciasta przygotować dodatki: pokroić oczyszczone pieczarki, odparować, doprawić sola pieprzem i maggi.
Podsmażyć paprykę pokrojoną w paski, potem cebulę pokrojoną w półplasterki na łyżce oleju (robię to po kolei na tej samej patelni)
Kiedy ciasto wyrośnie smarujemy blachę (używam takiej z pieca) olejem, wyjmujemy ciasto z miski, jeśli się lepi dodajemy trochę mąki i moment wyrabiamy; kładziemy na blasze lekko natłuszczonej olejem (rozprowadzam olej pędzelkiemi) rozciągamy dłońmi. Roziągnęte ciasto smarujemy ulubionym ketchupem (robię to pędzelkiem), posypujemy przyprawą do pizzy. Układamy plasterki wędlin, cebulę, paprykę, pieczarki, można między warstwami posypać przyprawą do pizzy jeśli ktoś lubi więcej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*, pieczemy ok 25 min. do zrumienienia ciasta. Kiedy się upiecze kładziemy plastry sera, wyjmujemy gotowa pizzę kiedy ser sie stopi.Ciasto po upieczeniu jest lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku>
Życzę smacznego

Zgłoś jeśli naruszono regulamin