1. Na poniższym związku wskaż wiązania wielokrotne izolowane, sprzężone i skumulowane (gruba kropka oznacza atom węgla). (2)
2. Sklasyfikuj poniższe struktury jako aromatyczne, antyaromatyczne lub niearomatyczne. Uzasadnij. (3)
3. Które z poniższych związków są aromatyczne? Wyjaśnij. (3)
4. Sklasyfikuj poniższe związki jako aromatyczne, antyaromatyczne i niearomatyczne. Podaj uzasadnienie. (2) Jeden z tych związków teoretycznie może być aromatyczny, jednak przeszkody steryczne sprawiają, że nie spełnia reguły Hückel'a w zakresie płaskości. Który to związek i co stanowi w nim steryczne zawady? (2)
5. Sklasyfikuj poniższe cząsteczki jako aromatyczne, antyaromatyczne i niearomatyczne. Uzasadnij. (3)
6. Dlaczego nie udało się otrzymać pentalenu i heptalenu, podczas gdy azulen i jego pochodne są dobrze znane? (3)
7. Wyjaśnij, które z poniższych związków mogą być aromatyczne i dlaczego? (3)
8. Która bądź które z poniższych struktur ma (ją) największy wkład do ogólnej struktury benzenu. Uzasadnij. (2)
9. Brom przyłącza się do wiązania podwójnego w cykloheksenie bardzo łatwo, a w tych samych warunkach z benzenem nie zachodzi żadna reakcja. Wyjaśnij. (3)
10. Sklasyfikuj poniższe związki jako aromatyczne, antyaromatyczne i niearomatyczne. Uzasadnij. (4)
InzChemiczna