Empanadas (pierogi) z mięsem
Danie wegetariańskie: nie
Autor: Kulinarny Atlas Świata
Rodzaj potrawy: danie głowne
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 łyżeczka soli
- woda
Farsz:
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego
- 20 dag cebuli
- 2 łyżeczki rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 dag smalcu do smażenia
Sposób przyrządzania:
Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200°C).
NOWOSCI.2016.2024