Ogromna Beza
Składniki:
· 6 białek
· 300 g miałkiego cukru
· 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
· 1 łyżeczka białego octu winnego
· 500 ml śmietany kremówki (choć uważam, że połowa w zupełności wystarczy :)
· owoce sezonowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
sylwiadz12