Ciasto kokosiate po mojemu
Składniki
Ciasto:4 jaja3 łyżki maki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej1\2 szkl. cukru pudru1 1\2 łyżeczki proszku do piecz.1 1\2 łyżki kakao2-3 krople olejku pomaranczowegomasa:20 dag kokosowych wiórek1 szkl. meka1 margaryna4 łyżki cukru pudru2 białka
2 galaretki wiśniowe3 paczki herbatników
Przygotowanie ciasta:Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.Powoli dodajemy po 1 żółtku.Do dobrze ubitej masy jajecznej wsypujemyprzesianą mąkę z kakaoi proszkiem do piecz.Delikatnie mieszamy łyzką i dodajemy olejek.Gotowe ciasto wylewamy na blachę.Temp ok 180o Przygotowanie masy:Kokos zalewamy gorącym mlekiem
i gotujemy na małym ogniu ciagle mieszając,aby powstała gęsta papka - studzimy.Margarynę ucieramy ,dodajemy cukier puder i ostudzoną papkę kokosowa po łyżce.Białka ubijamy na sztywną pianę-dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy,tak aby sie połączyło.Wykładamy masę na ostudzone ciasto i schładzamy w lodówce.Na schłodzoną masę wylewmy tężejącą galaretkę wiśniową - na galaretce układamy herbatniki i smarujemy polewą czekoladową - schładzamy w lodówce .
sylwiadz12