Ciasto kokosiate po mojemu.doc

(12 KB) Pobierz

Ciasto kokosiate po mojemu

 

Składniki

Ciasto:

4 jaja
3 łyżki maki pszennej


4 łyżki mąki ziemniaczanej
1\2 szkl. cukru pudru
1 1\2 łyżeczki proszku do piecz.
1 1\2 łyżki kakao
2-3 krople olejku pomaranczowego

masa:

20 dag kokosowych wiórek
1 szkl. meka
1 margaryna
4 łyżki cukru pudru
2 białka



2 galaretki wiśniowe
3 paczki herbatników

 

Przygotowanie ciasta:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.Powoli dodajemy po 1 żółtku.Do dobrze ubitej masy jajecznej wsypujemyprzesianą mąkę z kakaoi proszkiem do piecz.Delikatnie mieszamy łyzką i dodajemy olejek.Gotowe ciasto wylewamy na blachę.
Temp ok 180o 

Przygotowanie masy:

Kokos zalewamy gorącym mlekiem

i gotujemy na małym ogniu ciagle mieszając,aby powstała gęsta papka - studzimy.
Margarynę ucieramy ,dodajemy cukier puder i ostudzoną papkę kokosowa po łyżce.
Białka ubijamy na sztywną pianę-dodajemy do utartej masy i delikatnie mieszamy,tak aby sie połączyło.
Wykładamy masę na ostudzone ciasto i schładzamy w lodówce.
Na schłodzoną masę wylewmy tężejącą galaretkę wiśniową - na galaretce układamy herbatniki i smarujemy polewą czekoladową - schładzamy w lodówce .

Zgłoś jeśli naruszono regulamin