Muffiny bananowe z cytryną.doc

(43 KB) Pobierz
Muffiny bananowe z cytryną

Muffiny bananowe z cytryną

muffiny bananowe z cytryną

Składniki na około 10 sztuk:

·         85 g chipsów bananowych otoczonych w miodzie

·         140 g mąki

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         skórka i sok z jednej cytryny

·         2 łyżki jasnego cukru muscovado

·         5 łyżek mleka

·         1 jajko, roztrzepane

·         50 ml oleju słonecznikowego

·         3 banany

·         4 łyżki cukru pudru (do polukrowania)

Przygotować składniki suche: 50 g chipsów bananowych połamać na drobniejsze kawałki. Do nich przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, startą skórkę z cytryny i jasny cukier muscovado. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, jajko i olej. Banany rozgnieść z 1 łyżką soku z cytryny. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać rozgniecione banany, wymieszać, ale nie za dokładnie, do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do foremki na muffiny, piec około 20 minut w temperaturze 190ºC (patyczek włożony w muffinkę nie będzie suchy, przez banany, ale też nie będzie na nim śladu surowego ciasta).

Cukier puder przesiać do miseczki, wymieszać z sokiem pozostałym z cytryny, polać po muffinach, udekorować pozostałymi chipsami bananowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin