Ciasto biszkoptowe z pomaranczami pod galaretka.txt

(1 KB) Pobierz
Ciasto biszkoptowe z pomaranczami pod galaretka 


Skladniki:

Maka pszenna 15 dag

Cukier 13 dag

Jaja 5 szt.

Maslo 25 dag.

Margaryna 12 dag.

Cukier 12 dag.

Jaja 2 szt.

Skorka ze swiezej pomaranczy

Cukier waniliowy 1/2 paczki

Pomarancze w syropie 1 puszka(mandarynki),galaretka pomaranczowa 1 szt.

 

 

Przepis:

Piec jaj ubic z cukrem (13dag)na puszysta mase.Make przesiac,wsypac do naczynia z ubita masa cukrowo jajeczna i delikatnie wymieszac.Do wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta blachy wlac sporzadzone ciasto i wypiekac podobnie jak rolade biszkoptowa lub biszkopt na tort,lecz nieco krocej.Upieczone ciasto wyjac z pieca,zsunac z blachy i wystudzic.Pozostale jaja ubic z cukrem na pulchna mase,dodajac do ubijania cukier waniliowy.Maslo i margaryne polaczyc razem i rozetrzec za pomoca palki do ucierania na jednolita mase.Do masy tluszczowej w trakcie ucierania dodawac stopniowo mase jajeczno cukrowa oraz starta skorke pomaranczowa.Calosc utrzec na pulchna mase.Czastki pomarancz odcedzic z syropu.Wystudzone ciasto posmarowac niezbyt gruba warstwa kremu,w rownych odstepach nalozyc czastki pomarancz,a powstale pomiedzy nimi odstepy oddzielic kratka wykonana z pozostalej czesci kremu wycisnietego przez tulejke cukiernicza lub utworzona ze zwinietego w rozek pergaminu.Powierzchnie ciasta zalac wystudzona i zaczynajaca juz tezec galaretka.Do momentu calkowitego zastygniecia przechowywac w dosyc chlodnym pomieszczeniu lub na dnie lodowki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin