CIASTO Z JABŁKAMISkładniki:. 3 średnie jabłka. 3 białka. 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału. 1\2szklanki fruktozy. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. 1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 0,5 cmJajka ubijać mikserem ze szczyptą soli/jak na biszkopt/dodawać po łyżce fruktozy, następnie proszek i sodę oczyszczoną, na końcu dodawać po łyżce mąkii cynamon. Do masy dodawać stopniowo pokrojone jabłka, mieszając delikatniełyżką. Całość przełożyć do blaszki ,najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika,piec w temp.180-200 stopni,ok.1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzić ,czy upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
amazonka2007