Orientalny kurczak pachnący ziołami i trawą cytrynową
Zobacz film
w 30 minut dla 4 osób
Składniki:
400 g pokrojonych w paseczki piersi kurczaka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 kostka rosół z kury Knorr drobniutko posiekana biała część z 1 trawy cytrynowej 1 posiekany liść kafir (liść cytrynowca) 5 łyżek sosu rybnego Nouc Mam świeży sok z jednej limonki 2 posiekane cebule dymki 3 szalotki pokrojone w piórka garść posiekanej kolendry garść posiekanej mięty 1 mała czerwona papryczka chili oko ptaka (posiekana bez pestek) 3 łyżki suszonej cebuli 1 kostka przyprawy w minikostkach Czerwone Małe Papryczki Knorr kilka ćwiartek limonki
Jak przygotować:
1. Do 1/2 litra gotującej się wody wrzuć 1 kostkę rosół z kury KNORR. 2. Na dużym ogniu postaw wok, podgrzej w nim olej. 3. Wrzuć kawałki kurczaka, wymieszaj drewnianą łyżką aby się nie przypaliły. Smaż przez minutę mieszając. 4. Dodaj 1 chochlę gotującego się bulionu, wymieszaj. 5. Wrzuć liść kafir oraz trawę cytrynową, wymieszaj i smaż przez ok. 2 min. 6. Następnie dodaj 2 łyżki sosu rybnego i ponownie wymieszaj. 7. Wyłącz ogień i poczekaj aż kurczak trochę ostygnie. 8. Dodaj sok z limonki, cebulę dymkę, szalotkę oraz kolendrę i miętę, wymieszaj całość. 9. Wlej resztę sosu rybnego i wrzuć chili. Cały czas mieszaj.10. Dla wzmocnienia smaku dodaj rozdrobnioną przyprawę w minikostkach Czerwone Małe Papryczki KNORR, wymieszaj i spróbuj. Jeśli trzeba dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku (uważaj – sos Nouc Mam jest słony!). 11. Wyłóż danie na talerz, posyp suszoną cebulką. Do dekoracji użyj pokrojoną limonkę.
nigri