HODOWLA BYDŁA.pdf

(2429 KB) Pobierz
Hodowla bydła
8.01.2010
929002548.002.png
Pochodzenie
Przodek - tur
Udomowienie:
- najwcześniej w Azji - Mezopotamia, Irak, Turkmenistan 8 - 10 tys. lat temu
- Afryka północna - Egipt 5 - 6 tys. lat temu
- Europa - obszar Niemiec, Danii, Holandii - 4 tys lat temu
Podstawowe pojęcia
cielę - od urodzenia do 6. miesiąca życia (150 - 160 kg), waga przy urodzeniu ok. 40 kg
jałówka - osobnik żeński od 6. miesiąca życia do pierwszego skutecznego pokrycia
jałówka cielna - osobnik żeński w okresie ciąży
krowa - osobnik dorosły żeński (ok. 26 miesięcy)
pierwiastka - krowa po pierwszym wycieleniu
byczek - osobnik męski od 6. miesiąca życia do pierwszego użytku rozpłodowego
buhaj - osobnik męski używany do krycia
wół, wolec - osobnik męski wykastrowany
929002548.003.png
Znaczenie gospodarcze
Zależy od pogłowia i przydatności oraz od preferencji konsumentów.
Bydło - najliczniejsze zwierzę gospodarcze na świecie
Pogłowie - 1,3 mln
Azja - 1/3 pogłowia (480 mln), ale niska produkcja (mała wydajność i wartość hodowlana)
Europa - 140 mln, ale blisko połowa światowej produkcji mleka
Francja - najliczniejsze pogłowie w Europie (20 mln)
Niemcy - 13,7 mln
Polska - IV miejsce w Europie pod względem pogłowia krów
Światowa produkcja mleka: 0,5 mld ton rocznie
Średnio około 100 kg mleka / osobę rocznie
Średnie spożycie wołowiny 5 kg / osobę rocznie
Polska Płn-Wsch - najwięcej bydła (zagłębie mleczne)
Najmniejszy odsetek bydła wzdłuż wybrzeża i zachodniej granicy
929002548.004.png
Specyfika polskiej produkcji
W Polsce stada bardzo zróżnicowane.
Dominują gospodarstwa z jedną krową. Od niedawna - centralizacja.
Średnia wielkość stada w Polsce - 3,5 szt
Większa część hodowli to chów przyzagrodowy, mleko do własnego użytku
Bydło jest głównym źródłem dochodów z produkcji zwierzęcej (37%).
Za nim świnie i kury.
929002548.005.png
Typy i rasy bydła
Typ mleczny
Typ mięsny
Typ mleczno - mięsny (kombinowany)
929002548.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin