Sałatka rosyjska.pdf

(39 KB) Pobierz
36430414 UNPDF
Sałatka rosyjska
25 dag buraków ćwikłowych
25 dag ziemniaków
10 dag marchwi
15 dag ogórków kiszonych
20 dag cebuli
20 dag kapusty kiszonej
natka pietruszki
koperek
zaprawa
ćwierć szklanki 6% octu owowcowego (np. jabłkowego) lub sok z dużej cytryny
pół szklanki oleju
łyżka cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Buraki umyć, włożyć do nie ososlonego wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym i
gotować około 50 minut, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody, obrać ze skórki i
pokroić w ćwierćplasterki lub kostkę.
Oskrobaną marchew ugotować osobno (również w nie solonej wodzie), schłodzić,
pokroić podobnie jak buraki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w nieco większą
kostkę.
Ogórki obrać i drobno pokroić, kapustę posiekać.
Ocet i olej wlać do rondelka, doprawić, zagotować i ostudzić (sok z cytryny wymieszać z
olejem i przyprawami).
Aby buraki nie zafarbowały całej sałatki, należy skropić je olejem.
Połączyć wszystkie warzywa.
Wlać zaprawę i delikatnie wymieszać (zamiast kwaśniej zaprawy można użyć majonezu).
Przełożyć sałatkę do salaterki i posypać natką lub koperkiem.
36430414.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin