Warstwowa ze śledziami.pdf

(45 KB) Pobierz
94518706 UNPDF
Warstwowa ze śledziami
Składniki
5-6 filetów matiesów, 2-3 cebule, 2 pory, 2 winne jabłka, 3
pietruszki, 4 marchewki, 3 ziemniaki, 3 jaja ugotowane na twardo.
Sos: pół szklanki majonezu, mały pojemnik jogurtu naturalnego,
pęczek szczypiorku, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Matiesy moczyć w wodzie pół godziny, osączyć. Oskrobaną pietruszkę i marchewkę
ugotować w osolonej wodzie. Osobno ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić je i
obrać ze skórki. Śledzie pokroić w kostkę, cebulę i pory - w półkrążki, natomiast
pozostałe warzywa, obrane jabłka i jaja zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na półmisku
lub w szklanej salaterce ułożyć warstwami: cebulę, jabłko, matiesy, ziemniaki, por,
pietruszkę, jaja, marchewkę, lekko oprószyć solą i pieprzem. Majonez wymieszać z
jogurtem, przyprawami i częścią posiekanego szczypiorku. Polać sałatkę sosem,
posypać pozostałym szczypiorkiem.
 
94518706.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin